Två på sjukhus efter värmekaoset

ANNONS
|

Sent i går kväll vårdades fem män som sprungit varvet på intensivvårdsavdelningen på Sahlgrenska. På söndagen ligger två av dem kvar på avdelningen.

- De vårdas för uttorkning. Läget för dem är stabilt, säger Robert Sjölund, informatör vid Sahlgrenska.

Gårdagens Göteborgsvarv inleddes med strålande sol och helt utan problem. Den starka hettan i kombination med för litet intag av vatten låg bakom kaoset då sammanlagt 61 löpare fördes till sjukhus under och efter Göteborgsvarvet. Senare på kvällen uppsökte ytterligare två löpare sjukhus med uttorkningssymptom. Samtliga var män under 40 år. För ingen av dem betecknades dock tillståndet som livshotande.

Bo Edsberger, tävlingsledare för Göteborgsvarvet anser att de kunde ha haft ett större sjukhus och fler sjukvårdare vid målfållan.

ANNONS

- Det blev en extremsituation i går. När kroppen varit inställd på kyla så länge som i år blir det en extrem påfrestning på kroppen när det blir så här varmt, säger han.

Runt banan var 11 vattenstationer utplacerade och det fanns tre duschar för att svalka löparna.

- Vi ska utvärdera dagen för att vi i framtiden ska kunna hantera en extremsituation, säger Bo Edsberger.

Blandade känslor på gp.se

På gp.se uttrycks blandade känslor om arrangemanget, även om de flesta som kommenterat är positiva. "Pelle" skriver: "Det fanns vatten längs hela banan, arrangörerna anpassade tillgången på dricka till vädret. Dricker man inte på kontrollerna mår man dåligt. Detta var det jobbigaste varvet någonsin."

En del tyckte dock att det var för få vattenstationer och att det var för trångt att springa.

De flesta kommentarerna handlar trots allt om värmen.

"Jocke" skriver: "Oerhört varmt. Försämrade tiden med 8 min. Funktionärerna gör ett enastående jobb. Kanonlopp!" "Sella" skriver: "Denna värmen hade jag inte tränat för, försämring med 11 min sen förra året." Olskan skriver: " Väldigt varmt. Otäckt tryckande mellan husen ute på Eriksberg. Blev illamående o kallsvettig men lyckades dricka "upp" mig. Fick ta det lite lugnt där ett tag. Annars härlig folkfest!!"

ANNONS

Allvarliga tecken på uttorkning

Kaoset startade vid tretiden på lördagen då en kvinna kom springande över fotbollsplanen på Slottsskogsvallen. Hon förklarade för sjukvårdare att flera personer hade kollapsat och låg utslagna längs spåret, bara en kilometer ifrån mål. Och dramatiken fortsatte under eftermiddagen.

– Det är jättejobbigt, helt galet, säger en kvinnlig sjukvårdare i målfållan samtidigt som hon fångar en man som svimmar några meter bakom mållinjen.

De flesta löpare som fick uppsöka sjukhusvård hade lindrigare symptom. Elva personer utöver de som vårdades på intensiven fick stanna över natten.

– Kombinationen av att det är extremt varmt och att det är extremt många som springer i år gör att det är så många som drabbas. Den långa vintern har nog gjort att många inte tränat riktigt lika mycket som de borde ha gjort, säger Jonas Högberg, akutläkare i sjukvårdstältet inne på Slottsskogsvallen, precis vid målfållan.

ANNONS