Marcus Hellner åkte ut i kvartsfinal.
Marcus Hellner åkte ut i kvartsfinal.

Tungt för svenskarna när Harvey vann

De svenska åkarna på herrsidan hade en tung dag i Quebec. Desto roligare var det för hemmaåkaren Alex Harvey, som vann sprinten före Finn Hågen Krogh.

ANNONS
|

Fyra av fem svenska åkare på herrsidan gick vidare från kvalet i världscupsprinten i Quebec, Kanada.

Alla fyra misslyckades med att ta sig vidare från kvartsfinalerna.

- Det vill sig inte riktigt, de hamnar i tokiga positioner och får inte riktigt ut det de har i sig, säger förbundskapten Rikard Grip till TT.

Marcus Hellner är Sveriges största hopp på herrsidan sett till hela minitouren i Quebec, som fortsätter under helgen. Men att få ett hyfsat resultat i sprinten var en viktig nyckel för svensken – som inte alls lyckades utan blev sist i sitt heat.

ANNONS

- Jag tror ändå att han kan vara med och fajtas högt upp i totalen i touren. Men det är klart att det blir ett tuffare utgångsläge, och det var många skickliga distansåkare som gick långt i dag, säger Grip.

Viktor Thorn, Teodor Peterson och Emil Jönsson slogs också ut i kvartsfinal, medan Martin Johansson inte ens gick vidare från tidskvalet.

I stället var det hemmaåkaren Alex Harvey som fick glänsa. När storfavoriterna i norrmannen Johannes Høsflot Klæbo och Federico Pellegrino, Italien, försvann i semifinal fortsatte Harvey att köra lika hårt som han gjort hela dagen – och vinna före Finn Hågen Krogh.

Klæbo var dock troligen inte alltför ledsen. Den unga norrmannen säkrade under dagen segern i sprintcupen och 20-åringen blir enligt NTB den yngsta någonsin att ta hem titeln. Han passerar Teodor Peterson, som tidigare var den yngste att klara det som 24-åring.

- Inget jag ens kunde drömma om inför säsongen, säger Klæbo till SVT.

ANNONS
TT

ANNONS