Jesper Lange, Helsingborg, i duell med Marko Biskupovic, Kalmar.

Tung trepoängare för Kalmar

Kalmar tog en viktig seger på Olympia när Helsingborg besegrades med 1–0. Detta efter en mållös första halvlek då hemmalaget inte kom närmare än en stolpträff.

|

Då gick det bättre för Kalmar i ett av lagets mycket få anfall. För då kom segermålet, det så viktiga inför höstens slutstrid i allsvenskan.

Den allsvenske debutanten Mahmoud Eid nickade in bollen. Inlägget kom från Herman Hallberg (yngre bror till Melker) som nu noterades för sin första assist.

Men tränaren Peter Swärdh var i stort bara nöjd med poängen:

- Vi tog tre viktiga poäng men var i stora delar dåliga. Målvakten okej, backlinjen också men övriga kan bättre. HIF var bättre än vi, vi höll inte allsvensk klass, sade Kalmartränaren.

Tre avslut

Med totalt tre skott på mål i första halvlek, måttligt tempo, en passning för mycket i heta lägen, var det alltså en mager fotbollskost som rullades upp på Olympia. Mellan två lag i poängnöd, särskilt hemmalaget som har ett kraftigt minus i målskillnaden och det kan bli en minuspoäng när det drar ihop sig om det allsvenska kontraktet.

På frågan om Helsingborg kan klara ut det sade managern Henrik Larsson så här:

- Har inte de tankarna i mitt huvud, bara nästa match, fortsätta att gjuta mod i gruppen.

- Kalmar hade en farlighet, den bedömer jag inte som farlig heller. Vi skapade tillräckligt för att vinna matchen, vi borde i varje fall haft ett kryss. Passningsspelet var bra, vi skapade chanser, vi levererar bra prestationer men får inte till det.

Kalmar låg kompakt och slog undan. Helsingborg öppnade matchen vassare och hade i början ett snyggt blixtrande anfall men Adam Erikssons hårda avslutning tog i Kalmarmålvaktens stolpe.

Flera chanser

Efter paus försökte verkligen Helsingborg få till ett mål: Bradley Ralani sköt en blixtrande skott som strök stolpens utsida. Laget radade upp flera chanser men prickade varje gång målvakten Ole Söderberg.

Mitt i denna lilla hemmapress kontrade Kalmar, och gjorde målet. Stor glädje på den småländska bänken, dödstyst på Olympia.

Målet gav Kalmar energi, man rullade boll. Det höll tiden ut och Kalmar kvitterade ut tre tunga poäng som ökade gapet till bottenplatserna.

För båda lagen var det här en så kallad sexpoängsmatch och en vinst gav säkrare mark. För Helsingborg blir det en tuff höst och det kan bli kvalspel senare.