Tuff uppgift väntar för Nilsson Lindelöf

Dortmund rundade av gruppspelet med ett rekord – 21 mål på sex matcher. Att få stopp på målflödet är nu uppgiften som Victor Nilsson Lindelöf & Co i Benfica ska ta sig an. Samtidigt väntar ett nytt Champions League-möte mellan Paris SG och Barcelona.

ANNONS
|

Två målrika matcher mot Legia Warszawa – 6–0 borta och 8–4 hemma – ordnade en stor del av Dortmunds fullträffar i gruppspelet av Champions League. Totalt blev det hela 21 stycken – vilket är rekord i turneringen.

Pierre-Emerick Aubameyang och Marco Reus sticker ut med fem respektive fyra mål vardera. Utöver denna duo har Dortmund ytterligare åtta målfarliga spelare som fortfarande finns med i truppen.

Klubben har därmed, om man ska summera det kort, väldigt många offensiva spelare på plats i Lissabon, Portugal, till åttondelsfinalens första möte med Benfica.

ANNONS

Tufft för svensken

En av hemmaspelarna som ska försöka få stopp på Dortmunds målglada spel är svenske landslagsmannen Victor Nilsson Lindelöf.

Med tanke på bundesligalagets succé i Europa ser det ut som en tuff uppgift för 22-åringen.

Samtidigt kanske tidpunkten är den bästa.

Dortmund har det tufft i ligaspelet. De senaste sju matcher har bara resulterat i två segrar och helgens 1–2-förlust mot Darmstadt innebär att avståndet upp till tabellettan Bayern München är hela 15 poäng.

Tränaren Thomas Tuchel hävdar å andra sidan det motsatta.

- I matcherna mot Leipzig och Hertha Berlin var vi i rampljuset. Det är då vi kan spela fokuserat och nå vårt max, säger han.

- Matchen mot Darmstadt var under radarn. Alla räknade med att vi skulle vinna. Det verkar som att vi har problem med matcher som inte anses vara stora.

"En annan match"

Målvakten Roman Bürki resonerar på samma sätt.

ANNONS

- Det här blir en helt annan match. Bara Champions League-hymnen gör den annorlunda, säger han.

Benfica kan nå kvartsfinal för tre tredje gången på sex säsonger. Dortmund, Champions League-mästare 1997 och som inte har anmält svenske Alexander Isak till turneringen, har sedan Thomas Tuchel blev tränare bara förlorat två av elva bortamatcher i Europasammanhang.

I Paris väntar en ny duell mellan Paris SG och Barcelona. Mötet i åttondelsfinalen är klubbarnas tredje utslagningsmöte på fem säsonger, och hemmalaget är ute efter revansch efter två raka förluster.

Tränaren Unai Emery ser ut att kunna spela den tidigare vadskadade nyckelspelaren Marco Verratti. Däremot saknas avstängde Thiago Motta och mittbacken Thiago Silva deltog inte i måndagskvällens träning.

Enligt franska medier kommer lagkaptenen inte till spel. Tidigare långtidsskadade Javier Pastore sägs vara aktuell för truppen.

TT-Reuters

Fakta: Så fortsätter Champions League

Åttondelsfinaler, tisdag: Benfica–Dortmund, Paris SG–Barcelona.

Onsdag: Bayern München–Arsenal, Real Madrid–Napoli.

21 februari: Leverkusen–Atlético Madrid, Manchester City–Monaco.

22 februari: Porto–Juventus, Sevilla–Leicester.

Returmatcherna spelas 7–8 mars och 14–15 mars.

17 mars lottas kvartsfinalerna.

11–12 april och 18–19 april avgörs kvartsfinalerna.

21 april lottas semifinalerna.

2–3 maj och 9–10 maj avgörs semifinalerna.

3 juni spelas finalen i Cardiff, Wales.

Fakta: Målrika gruppspel

21 mål: Dortmund, säsongen 2016–2017.

20: Barcelona, 2016–2017 och 2011–2012. Real Madrid, 2013–2014. Manchester United, 1998–1999.

Källa: uefa.com.

ANNONS