Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

170831-hbligankristianstad-521823_se.gp_1.jpg
IFK Kristianstad firar tredje raka SM-guldet i handboll i våras. Men det finns ingen mättnad i laget, målet är att försvara titeln.

Tuff höst ska gynna handbollsmästarna

IFK Kristianstad sätter nu igång sin tuffa handbollshöst med 32 matcher på 18 veckor. Men målsättningen är densamma.

På grund av Champions League-spel tjuvstartar Kristianstad med två matcher i handbollsligan före seriepremiären, vilket ger laget tre matcher på nio dagar. Allra först är hemmamatchen mot Karlskrona på fredagen. Och Lindgren och hans mannar är redo.

- Ja, även om det alltid finns en viss form av osäkerhet när man ska börja spela. Men jag tycker att vi utnyttjat tiden på försäsongen på ett bra sätt. Vi har varit igång sedan i mitten av juli och har varit på två bra turneringar. Jag tycker att vi är där vi ska vara, säger Kristianstadstränaren.

- Vi har blandat och gett på försäsongen. Vi började väldigt dåligt men jag tycker att vi jobbat igång det nu. Vi har inte haft så stor omsättning av spelare i år. I fjol tappade vi sex, och skulle integrera sex. I år har vi tre nya spelare. Det har gjort att vi kunnat jobba med lite mer fokus på fysen eftersom vi hade mycket med oss (i spelet) från förra säsongen.

Målvakter konkurrerar

Kristianstad gjorde redan i vintras klart med en ny målvakt efter Nebojsa Simic. Det är 33-årige Richard Kappelin som kommer närmast från spanska La Rioja.

- Han har varit stabil på försäsongen, har en väldigt hög lägstanivå. Det blir spännande att se om han kan fylla tomrummet efter Simic. Leo Larsson fortsätter också att utvecklas hela tiden så det finns en konkurrens om målvaktsplatserna, vilket är viktigt att ha när vi spelar så otroligt mycket matcher. Ingen är uttalad förstemålvakt.

Och så har man ersatt Richard Hanisch med Helge Freiman som återvänder till Sverige efter ett år i tyska Minden.

- Det är alltid lite lättare att värva svenska spelare, med tanke på sättet som vi tänker, hur vi bygger upp vårt spel. Det faller naturligt för honom, säger Lindgren.

- Han blir användbar på många positioner.

Tuff utmaning

Lindgren säger att det blir en utmaning med det täta matchandet, framför allt under hösten med 22 ligamatcher och tio i Champions League.

- Det blir en tuff höst. Men vi gillar tuffa utmaningar och matcherna i Champions League kommer att göra oss bättre och det kommer att gynna oss på vårkanten.

- Vi använder Champions League för att utvecklas. Vi vet att motståndarna oftast är ett nummer större och har budgetar och spelartrupper som är bättre. Men vi gillar läget och vill fortsätta att utvecklas och då är Champions League perfekt att spela i.

"Vi måste prestera"

Det regerande svenska mästarlaget inleder mot Karlskrona som fick kvala för att hålla sig kvar i handbollsligan. Men någon enkel seger tror inte Lindgren på:

- Vi måste prestera. Vi vet att lagen som kommer till Kristianstad ofta inte har något att förlora, utan allt att vinna. Det är farligt om de får utdelning och vi börjar känna stress och börjar jaga. Det är viktigt att vi får ut prestationen och gör jobbet på banan, då är vi starka på hemmaplan.

Fakta: IFK Kristianstad

Vann handbollsligan 2015, 2016 och 2017. Tog SM-guld samma år genom finalsegrar över Alingsås.

Spelade även SM-final 2012 och 2013.

I Champions League möter Kristianstad det regerande mästarlaget Vardar, Barcelona, Rhein Neckar Löwen, Zagreb, Wisla, Pick Szeged och Nantes. Första matchen är hemma mot Zagreb 16 september.

Fakta: Premiärveckan

IFK Kristianstad tjuvstartar handbollssäsongen med två matcher före ligastarten den 8 september.

Här är de matcherna samt första omgångens matcher:

1 september: IFK Kristianstad–HIF Karlskrona.

6 september: IFK Kristianstad–Aranäs.

8 september: Helsingborg–Lugi.

9 september: Guif–IFK Skövde, Ystad––IFK Kristianstad.

10 september: Ricoh–Alingsås, Aranäs–Malmö, Redbergslid–Hammarby.

Inleder handbollsligan med tre matcher på nio dagar: 1 september HIF Karlskrona (h), 6 september Aranäs (h) och 9 september Ystads IF (b).

Mest läst