Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Javier Hernandez blev matchhjälte med sitt 2–1-mål när Mexiko tog ett väldigt fast grepp om en åttondelsfinalsbiljett i VM.

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Trots segern – Mexiko får fortsätta vänta

  Hettan var mexikansk. Publiken var mexikansk. Och segern blev det också. 2–1 mot Sydkorea i Rostov räcker ändå inte för att ge Mexiko en given plats i VM:s åttondelsfinal.

  Mexikanerna var inte längre kvar i Rostov när Tyskland vände mot Sverige och skapade fortsatt nerv i VM-grupp F. Det stora jublet kom i stället från de sydkoreanska journalisterna – vars lag nu fortfarande har en liten chans att gå vidare.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  På planen hade tidigare Mexiko avgjort mot Sydkorea precis som mot Tyskland – med en vindsnabb kontring. Mexiko kom tre mot två, just i det läget då Sydkorea satsade som mest framåt.

  Med ombytta roller jämfört med Tyskland var det nu Hirving Lozano som passade och Javier "Chicharito" Hernandez som gjorde målet.

  2–0 kom i 66:e minuten och sänkte definitivt Sydkoreas chanser i matchen.

  Dessförinnan hade Mexiko tagit ledningen på straff i första halvlek sedan koreanske mittbacken Jang Hyun-Soo varit uppe och fladdrat med handen på ett inlägg. Carlos Vela slog lätt in 1–0 till nordamerikanerna.

  Tottenham-stjärnan Son Heung-Mins reducering på övertid kom sedan alldeles för sent för att vända matchen.

  Hetta i Rostov

  Den andra raka segern i VM ger Mexiko ett drömläge att vinna gruppen och i så fall – kanske – undvika Brasilien i en åttondelsfinal.

  - Det går inte att beskriva hur jag mår. Det här är bättre än en dröm, säger en lycklig Javier Hernandez på presskonferensen efteråt.

  Mexikanerna är annars något av experter på att falla i just åttondelen – som man gjort i de sex senaste turneringarna. Dessutom innebär den tyska segern att Mexiko fortfarande kan missa slutspelet.

  - Vi måste försöka säkra de tre poängen (mot Sverige) för att vinna gruppen. Sedan i åttondelen gäller det att börja klättra på slutspelsstegen. Och för det krävs det ödmjukhet, säger Hernandez.

  Mot Sydkorea visade ändå inte Mexiko upp ett lika stabilt försvarsarbete som mot Tyskland. Många bortslagna passningar på mittplan kunde ha kostat mycket.

  Mängder av fans

  Publikmässigt vann däremot Mexiko en ren knockout-seger. Rostov – en sliten och tämligen dammig miljonstad som lastfartygen stävar förbi på floden Don – har blivit allt mer grönvit de senaste dagarna då mängder av mexikanska fans strömmat in.

  Inför VM var det bara fem andra länder som fler biljetter hade sålts till än Mexiko. Ett av länderna ovanför var dessutom USA – där biljetterna till stor del köpts av USA-boende mexikaner.

  Fansen har svävat på små moln efter premiärsegern mot Tyskland. Spelarna har dock försökt betona att arbetet fortfarande måste göras.

  Avgörandet faller på onsdag.