Alexander Majorov under fredagens fria program vid konståknings-EM i Moskva, Ryssland. Arkivbild.
Alexander Majorov under fredagens fria program vid konståknings-EM i Moskva, Ryssland. Arkivbild.

Trots personbästa – OS osäkert för Majorov

Alexander Majorov slog till med personbästa i det fria programmet vid konståknings-EM i Moskva och slutade sjua. Det ger Sverige två platser vid nästa Europamästerskap – men det är inte säkert att det räcker till en OS-biljett.

ANNONS
|

Alexander Majorov var rejält missnöjd efter onsdagens korta program vid konståknings-EM i Moskva i födelselandet Ryssland.

Inför fredagens fria program låg 26-åringen från Luleå på en tolfte plats med poängen 71,28. I revanschsuget läge imponerade Majorov, höll sig på benen i samtliga hopp och kombinationer, och noterades för poängen 154,58 – nytt person- och säsongsbästa i ett fritt program.

Totalpoängen blev 225,86 och resulterade i en sjunde plats.

"Nästan felfritt"

– Det gick nästan felfritt, lite småsaker på två hopp. Men allt som allt var det riktigt bra. Det var skönt att åka i dag på isen, man kände kontroll på sin egen kropp, säger Alexander Majorov vars bästa EM-placering är en sjätte plats för fem år sedan.

ANNONS

EM-titeln togs av OS-guldaspiranten Javier Fernández, Spanien, som nu tagit sex raka EM-guld efter totalpoängen 295,55. På silver och bronsplats blev det dubbelt ryskt: Dmitri Aliev (274,06 poäng) och Michajl Koljada (258,90).

Majorovs sjundeplats innebär att Sverige nästa år har två herrplatser vid EM i Minsk, Vitryssland.

– Målet jag haft sedan december, och egentligen övriga säsongen, var att prestera bra på EM. Det har jag gjort, och har fixat två platser till EM nästa år. Det är inte ofta det händer på herrsidan då det är tuff konkurrens. Sedan får vi se hur det blir med OS, säger Majorov.

Den S:t Petersburg-födde svensken slutade på en skrällartad 14:e plats vid OS i Sotji för fyra år sedan. Då tog Sveriges olympiska kommitté (SOK) ut honom på det så kallade framtidskriteriet. Majorov är ännu inte uttagen till vinterspelen i Pyeongchang som invigs om tre veckor.

"Ska inte räcka"

Placeringskravet för att få åka ett OS är topp åtta i internationell konkurrens, där EM alltså inte räknas då amerikanska och asiatiska åkare inte är med.

– Enligt reglerna ska det (Majorovs EM-resultat) inte räcka. Men vi får se och hoppas, säger Svenska konståkningsförbundets sportchef Anna Hörnqvist.

Är kraven för hårda?

– Jag kan inte lägga någon värdering i det, säger Hörnqvist.

ANNONS

Majorov väntas få OS-besked från SOK i helgen eller senast måndag.

Fakta: Alexander Majorov

Född: 19 juli 1991 i dåvarande Leningrad, Sovjetunionen (nuvarande S:t Petersburg, Ryssland). Flyttade med föräldrarna till Sverige och Luleå när han var sex månader gammal.

Klubb: Luleå KK.

Meriter: Brons i junior-VM 2011 (första svenska mästerskapsmedaljen sedan 1937), 14:e i OS 2014, 18:e i VM 2013, sexa i EM 2013.

ANNONS