Tregaro: "Emma skulle haft ett VM-brons"

Friidrottstränaren Yannick Tregaro är bestört över beskedet om Rysslands systematiska dopning – och exemplifierar med VM i Moskva 2013. – Emma (Green) blev femma, men skulle egentligen haft ett brons. Att Sjkolina och Tjitjerova inte åkte fast då … även om det bara är en liten del i allt detta, säger han.

ANNONS
|

På fredagen presenterade Wada-utredaren Richard McLaren andra delen i sin dopningsrapport. Bland annat framkom att mer än tusen idrottare har varit inblandade i Rysslands manipulation av dopningsprover.

– Det är helt sinnes. Egentligen är det ingen nyhet, det är så mycket som har läckt ut. Det vore så himla gött om allt nystas upp, säger Yannick Tregaro, som genom åren bland annat har tränat höjdhopparen Emma Green och trestegshopparen Christian Olsson.

– Det som ändå är lite fascinerande är att Wada vet väldigt, väldigt mycket, men också håller inne med ren fakta. Känslan är att det inte är så jättemånga som har åkt fast, vissa offentliggörs, vissa inte, säger han.

ANNONS

– Hela Rysslands grej, som VM i Moskva 2013. Emma (Green) blev femma, men skulle egentligen haft ett brons. Att Sjkolina och Tjitjerova inte åkte fast då … även om det bara är en liten del i allt detta, fortsätter han.

­ Jag älskar friidrott och hopp jag vet att det går att hoppa 210 som tjej, ren. Jag vet att det går att hoppa över 18 meter som kille, ren. Det är så gött, så kul. Håll ni på att fuska, vi kan slå er ändå!

­– För mig har det gått i en konstig cirkel. När Christian var som bäst 2004 var jag naiv, och tänkte att det inte var så många som dopade sig. Nu när allt uppdagats tänker man att ”fan vad många det är”. Det är säkert alla som dopar sig. Man kommer till ett acceptansläge. Vad skall man göra?

– Jag älskar friidrott, jag vill fortsätta jobba med det, jag vill få nya aktiva att bli bäst i världen. Det går att få nya att bli bäst i världen i de grenar jag håller på med.

– Det har nästan övergått till att jag har accepterat det. Under en period har jag varit så jäkla förbannad och maktlös. Vad skall man göra åt saken?

ANNONS

Vad skall man göra åt saken?

– Det är något jag har sagt många gånger, även om jag inte tror att det är lagligt. Jag vill att när någon åker fast skall den personen ställas inför rätta. Då måste den personen berätta allting kring sin dopning; vem har hjälpt dig, var har du fått den ifrån, vet du några andra som har dopat sig? Framför allt skall läkarna, där dopningen kommer ifrån, ha ännu hårdare straff än de aktiva. Hur ser tillverkningen ut? Distributionen. Alla kedjorna. Lagstiftningen begränsar där i dag.

– Om man som aktiv åker fast och sedan samarbetet bör du kanske få en två- eller fyraårsavstängning, annars livstid.

– Jag är övertygad om att det sker i alla delar av världen. Det som är fascinerande i Ryssland är att det är himla utbrett. Det är uppe på politisk nivå. Att man som land fuskar sig till idrottsliga framgångar, det måste straffas i ett mycket större perspektiv.

Yannick Tregaro tar Alberto Salazar som exempel. Han är en av friidrottsvärldens mest erkända tränare. 56-åringen, som själv vann New York Marathon tre år i rad, är bland annat coach för superstjärnan Mo Farah.

– Nu skall jag inte anklaga Salazar för att göra otillåtna saker, men han har sagt att ”mina aktiva skulle inte vara lika bra om det inte var för min läkare”. De jobbar med alla typer av preparat som man får jobba med. Det är det som är det jobbiga nu att det börjar gå åt hållet att jag som tränare måste läsa på om alla preparat och veta vad som är rödlistat. Så vill jag inte jobba.

ANNONS

– Det jag vill säga är att det är mer kopplat till personer och träningsgrupper. Tränare och läkare i olika konstellationer. Inte som i Ryssland.

Hur påverkar rapporten förtroendet för idrotten?

– Både negativt och positivt. Jättepositivt att folk förhoppningsvis blir avskräckta. Som aktiv får man kanske en liten boost, där man tidigare har känt sig sämre än några av konkurrenterna. Egentligen är jag lite bättre. Nej, det är nog nästan bara positivt.

ANNONS