Jonna Andersson gjorde ett av Linköpings mål i 5–1-segern mot Göteborg. Arkivbild.

Tre poäng till Linköping – fyra mål av Kildemoes

Hon hade inte gjort ett enda mål i allsvenskan inför matchen mot Göteborg. Då slog Maja Kildemoes till med fyra – fler än någon annan gjort i en och samma match i år – och låg bakom tre tunga poäng för tabelltvåan.

|

Linköpings nederlag mot Rosengård senast verkar inte ha satt några djupare spår. Efter 5–1 mot Göteborg är tabelltvåan i allra högsta grad tillbaka på vinnarspåret. Tongivande segerorganisatör blev ett av nyförvärven för säsongen, Maja Kildemoes, för dagen uppflyttad i anfallet från sin ytterbacksposition.

Hon gjorde sitt allra första allsvenska mål när hon petade in en retur redan i den åttonde minuten. Men den danska landslagsspelaren var inte färdig där.

"En överraskning"

På tilläggstid i den första halvleken serverades hon en frispark utanför straffområdet och drog till direkt – och bollen seglade över Göteborgs målvakt Fanny Lund. Och Kildemoes skulle hinna med två till innan kvällen var över.

I den 75:e minuten satte hon 4–1 när hon snappade upp en boll nära mål och rullade in den bakom Lund. 5–1 kom strax före full tid när hon dundrade in bollen på hörna.

- Det var verkligen en överraskning, men jag är jätteglad. Bara ett mål var roligt, men fyra – det är helt sjukt. Jag vet inte vad som hände, säger Maja Kildemoes till Radiosporten.

Lurig frispark

Göteborg hade lite känning i början av den andra halvleken när man reducerade till 2–1 efter en snabb omställning där inhopparen Rebecka Blomqvist petade in Pauline Hammarlunds inspel. Men efter en lurig frispark av Marija Banusic, snabbt slagen till Jonna Andersson som sköt in 3–1 med en yttersida, var hemmalagets seger aldrig riktigt hotad.

Linköping hakar därmed på Eskilstuna i toppen av tabellen och är fortsatt en poäng bakom serieledaren.