Trångt inne gör kuskar snabbare ute

Nu lämnar fyrspannskuskarna trånga, trixiga inomhusbanor och går in i tävlandet utomhus, som har en helt annan karaktär.

ANNONS
|

Fredrik Persson var svenskt wildcard i världscupfinalen i Göteborg, och slutade på sjätte plats av sju ekipage.

Den australiske världsmästaren Boyd Exell körde upp från sin tredjeplats efter första dagen och vann finalen. Han klarade banan i Scandinavium bäst av alla – med koner, några snabba sträckor, en bro och tre labyrinthinder där en rad passager skulle avverkas.

Tävlandet utomhus, som i sommarens EM i Göteborg, ser annorlunda ut. Där körs ett dressyrmoment, och en maraton med inlagda labyrinthinder. Tredje dagen ägnas åt precisionskörning delvis liknande den inomhus, med bollar som inte får rivas ner från hindren man passerar.

ANNONS

De flesta toppnamn har olika hästar inne och ute. Men kusken själv utvecklas av det tajta körandet inomhus.

- Man blir bättre på maratonkörning. De som kört inomhus klarar hindren fortare. Man blir snabbare i sitt sätt och går på hindren på ett annat vis, tycker Fredrik Persson.

Han räknar med att köra minst fem internationella tävlingar före EM, mot bästa möjliga konkurrens. En av dem går vid slottet Windsor utanför London, en annan vid Boyd Exells bas i Nederländerna. Australiern har förresten också EM i sin almanacka – men som cykelburen rådgivare åt några europeiska team.

Fredrik Persson, Johan Dengg och Axel Olin är redan uttagna som svensk EM-trupp.

TT

Fakta: EM i Göteborg

Hästsportens EM i Göteborg avgörs 21–27 augusti.

Grenarna som ingår är hoppning (Ullevi), dressyr (Ullevi), paradressyr (Heden) och fyrspannskörning, med Heden som huvudarena och ett maratonlopp till Slottsskogen.

Fyrspannen har tre tävlingsdagar i EM: dressyr, maraton och precisionskörning.

ANNONS