Torneklint: "Värsta veckorna i mitt yrkesliv"

Hon tog över ett friidrottslandslag utan stjärnor – men basar nu över ett med nya.

ANNONS
|

Till världsmästerskapen i London åker förbundskapten Karin Torneklint däremot utan Abeba Aregawi, den enda aktiva som tagit VM-guld under hennes ledning.

– Abeba, meldonium och de bitarna – de var nog de värsta veckorna i mitt liv yrkesmässigt.

Sveriges friidrottsförbundskapten Karin Torneklint är på glatt humör när TT pratar med henne på telefon.

– Just nu känns det väldigt bra här mot en solig vägg på Gotland.

Det blåser varma vindar kring svensk friidrott, efter ett 2017 med stora framgångar på banorna runtom i Sverige och världen.

Inför VM i London som inleds på fredag så finns guldhoppet och världsettan i diskus Daniel Ståhl, stavstjärnorna Armand Duplantis (världstrea), Michaela Meijer och Angelica Bengtsson (båda topp-14 i världen) samt formstarka medeldistansarna Meraf Batha (världstia på 1500 meter) Lovisa Lindh (världstolva på 800) med i truppen som består av 34 aktiva.

Hyllar Göteborg

50-åriga Torneklints fjärde stora mästerskap – efter ett OS och två ute-VM – kan bli ett av de bästa sedan hon historiskt tillträdde som första kvinnliga friidrottsförbundskapten i april 2013.

– Vi har otroligt duktiga aktiva. Talanger i alla grengrupper i princip, sprint är den enda grengruppen vi inte har med någon på VM. I kast har vi Daniel, i hopp har vi Armand och på medeldistans är Lovisa ett av dragloken. Till dem är det kopplat en mängd olika coacher och miljöer, säger Karin Torneklint och hyllar tränarna runt om i landet.

– Coacherna nere i Göteborg började samarbeta för många, många år sedan. Vi, landslaget, har haft glädje av deras långsiktiga arbete.

Det lär bli svårt att toppa de fyra medaljerna som togs både på inne-EM i Belgrad i mars och ute-EM i Amsterdam i fjol.

I världskonkurrens är det endast en friidrottare som tagit guld under Falunbaserade Torneklints ledning: 1500-meterslöparen Abeba Aregawi.

Kritiserar Wada

2013 tog hon den hittills enda blågula VM- eller OS-guldmedaljen sedan Carolina Klüfts VM-guld i sjukamp i Osaka 2007.

I början av 2016 var Aregawi – som nu är mammaledig – en av många idrottare som testade positivt för den förbjudna substansen meldonium.

– Abeba, meldonium och de bitarna – de var nog de värsta veckorna i mitt liv yrkesmässigt. Det var otroligt tufft och jobbigt, säger Karin Torneklint.

Trots att svenska dopningskommissionen friat Aregawi från dopningsanklagelserna inför OS i Rio de Janeiro så togs 27-åringen inte ut i truppen.

I januari i år beslutade svensk friidrotts förbundsstyrelse att Aregawi är fri att tävla för Sverige igen.

– Hela det fallet är extremt komplext. I slutändan visade sig att hon inte varit dopad överhuvudtaget, utan fått hela den här anklagelsen på sig. Förutsättningarna förändrades hela tiden: ena stunden var det nolltolerans, och helt plötsligt handlade det om värden eftersom Wada (Internationella antidopningsbyrån) hade gjort fel. De hade trott att det här (meldonium) går ur kroppen på tio dagar och så tar det kanske åtta månader – ganska grova felsaker. Det finns inget fall som är likvärdigt, där Wada ändrat beslutsunderlaget helt och hållet. Det har varit jättesvårt att behålla rättssäkerheten i den här soppan, det är ändå människor vi jobbar med. Jag hoppas det aldrig mer kommer inträffa, säger Torneklint.

Ingen kontakt

TT: Har ni någon kontakt med Abeba?

– Just nu har jag ingen kontakt. Lite kontakt med hennes klubb (Hammarby) som säger att nu vill hon bara ha lugn och ro tills hon vill satsa igen. Än så länge låter vi henne bara vara i fred. Hon säger att hon ska komma tillbaka i alla fall och börja träna igen, när hon är redo så ska jag försöka få till ett möte.

Civilekonomen Torneklint var som aktiv en av Sverige bästa häcklöpare, tränade tvillingsystrarna Susanna och Jenny Kallur till världseliten och har varit fystränare i svenska mästarklubben i innebandy, IBF Falun.

Hon gör ungefär 240 landslagsuttagningar per år och ser en utveckling hos sig själv i förbundskaptensrollen under fyra gångna åren.

– Jag tycker jag har landat och känner mig bättre än jag varit förut. I början kände jag mest att jag bara skulle överleva hela pärsen, det är otroligt intensivt med mycket människor. Det är svårt att hinna med att vara en bra förbundskapten, säger Torneklint som har förbundskaptenskontrakt över OS i Tokyo 2020.

En förlängning ser ut att ligga långt bort.

Energin sinar

– Jag vet inte ens om det är tänkbart att jag ska stanna, sedan får vi se vad som händer. Jag är väldigt ”här och nu” som människa. Jag tänker inte ens vad jag ska göra efter Tokyo. Men jag skulle tro att det inte är aktuellt.

TT: På grund av?

– Att jag inte har så mycket energi kvar, och att förbundet känner att de vill ha förnyelse. En ny röst och lite så där. Förbundet brukar byta ut vart fjärde år så det finns en tradition av det, säger Karin Torneklint och funderar ett tag:

– Men det beror väl på...fem OS-guld så kanske jag får vara kvar. Då ska jag sluta på en gång, det lovar jag. Det är svårt att slå, säger hon med ett skratt.

David Hjorter/TT

Fakta: Torneklints mästerskapsfacit

Inne-EM 2017: 4. Silver: Kalle Berglund, 1500m, Michel Tornéus, längd. Brons: Angelica Bengtsson, stav, Austin Hamilton, 60 m.

OS 2016: 0. (Sjätte plats: Meraf Bahta, 1500 m).

EM 2016: 4. Silver: Meraf Bahta, 5000 meter, Michel Tornéus, längd,. Brons: Lovisa Lindh, 800 m, Angelica Bengtsson, stav.

Inne-VM 2016: 0. (Femte plats: Sofie Skoog, höjd).

VM 2015: 0. (Fjärde plats: Angelica Bengtsson, stav).

Inne-EM 2015: 3. Guld: Michel Tornéus (längd). Brons: Angelica Bengtsson, stav, Andreas Otterling, längd.

EM 2014: 3. Guld: Meraf Bahta, 5000 m. Silver: Abeba Aregawi, 1500 m, Charlotta Fougberg, 3000 m hinder.

Inne-VM 2014: 2. Guld: Abeba Aregawi, 1500 m. Brons: Michel Tornéus, längd.

VM 2013: 1. Guld: Abeba Aregawi, 1500 m.

Källa: friidrott.se

Fakta: Aregawi-fallet

29 februari 2016 blir det känt att Abeba Aregawi misstänks för dopning. Aregewi testades i Etiopien i mitten av januari i ett så kallat out of competition-test och provet innehöll spår av hjärtmedicinen meldonium. Meldonium blev dopningsklassat 1 januari 2016, men fanns på Wadas så kallade bevakningslista sedan den 1 januari 2015.

Under vintern och våren 2016 åker hundratals idrottare dit för meldoniumdopning. En majoritet är ryssar och det mest kända namnet är den förra världsettan i tennis Maria Sjarapova.

Abeba Aregawi riskerade fyra års avstängning internationellt och åtta år i Sverige. Sveriges olympiska kommitté (SOK) drar in sitt ekonomiska stöd och hon kastas ut ur OS-truppen.

9 mars kommer beskedet att även Aregawis B-prov är positivt. I ett uttalande säger Aregawi att "jag har tidigare fått tabletter av en läkare i Etiopien som jag trodde var vitaminer. Det är mitt eget fel att jag tog dessa tabletter utan att kontrollera."

14 juli meddelar den svenska dopningskommissionen att Aregawi frias från misstankarna och att avstängningen hävs.

17 juli meddelar Svenska friidrottsförbundet att Abeba Aregawi inte tas ut i OS-truppen.

17 januari beslutar förbundsstyrelsen att Aregawi får tävla för Sverige igen.

Fakta: Karin Torneklint

Född: 3 juni 1967 (50 år).

Bor: Falun.

Familj: Man och två barn.

Gör: Sverige förbundskapten i friidrott.

Bakgrund: Tränade tidigare tvillingsystrarna Susanna och Jenny Kallur på 100 meter häck fram till 2008. Efter det verksam inom innebandyklubben IBF Falun. Sedan mars 2013 förbundskapten för det svenska friidrottslandslaget. Utbildad civilekonom.

Aktuell: Leder det svenska friidrottarna i VM i London 4–13 augusti.

ANNONS