Ola Toivonen – på väg att bli störst i Degerfors?
Ola Toivonen – på väg att bli störst i Degerfors?

Toivonen vill bli störst i Degerfors

"Sippa", "Raffe", Olof, "Otto"..." Vid seger mot England tycker Ola Toivonen att han blir större än kvartetten.

ANNONS
|

Ola Toivonen är som Ola Toivonen har varit under VM i Ryssland. Svaren är först korta, för att sedan bli längre och utförligare, och alla meningar sägs samtidigt som anfallaren ler i mjugg.

Med ett par dagar kvar till kvartsfinalen är det precis den versionen som 32-åringen plockar fram. Och det är efter en rad av frågor som han till slut får möjlighet att säga att svensk seger mot England i Samara bör göra honom till den störste fotbollspelare som inlett karriären i Degefors.

- Ja, det tror jag, säger han.

ANNONS

- Jag har rätt bra konkurrens med "Sippa" och "Raffe" och Olof och "Otto", men jag tror nog det är svårt att bräcka en semifinal.

Stor i Degerfors

För Ola Toivonen handlar uttalandet inte om något hemligt, dolt budskap utan det enda som finns i huvudet är seger på Samara Arena.

Med svenskt avancemang till semifinal räknar Toivonen även med att kliva förbi stora Degerfors-spelare som Bertil "Sippa" Tinglöf, Ralf Edström, Olof Mellberg och Ulf Ottosson.

Att blir "stor" i Degerfors är dock inte det primära, i alla fall inte i dagsläget. Utan nu handlar allt om att maximera återhämtningen inför karriärens största match och se till att prestationen återigen hamnar på samma nivå som i tidigare VM-matcher.

Han har precis som alla andra i laget haft träningsfritt sedan segern mot Schweiz och har i stället fyllt dagarna i Gelendzjik med matstunder, sömn, massage, isbad, tryckbehandling och allt annat som kroppen har haft behov av.

"Känns bra"

- Det känns rätt bra faktiskt. Överraskande bra. Men det är ju en kvart också, så det är inte så svårt att få igång kroppen, säger Toivonen, som liknar Englands 3–5–2–system med playoff-motståndet Italien.

ANNONS

- Det är tuffare centralt, det är mer folk, en gubbe till. I försvarsspelet tycker jag inte att det är så stor skillnad, för det är många lag som går ned och spelar trebackslinje eller fyrbackslinje när de har bollen, på så sätt är det ingen stor skillnad.

- Det färskaste minnet av en trebackslinje är Italien och då tittade vi väldigt mycket hur vi skulle utnyttja det… Ja, jag ska inte säga vad vi gjorde bra mot Italien, men det blir något sådant tänk.

Gelendzjik, TT:s utsände

ANNONS