The Rainbow Team sätter mångfalden först

The Rainbow Team från Kapstaden grundades med målet att spela Gothia Cup, och laget är en spegelbild av hemstaden. – Vi ger ungdomar från olika bakgrund och kulturer chansen att spela tillsammans och lära känna varandra, säger tränaren Anees Abbas till GP.

ANNONS
|

Under Gothia Cup-veckan vimlar Göteborg av unga fotbollsspelare från hela världen. 40 000 ungdomar med olika bakgrund och förutsättningar samsas om 105 spelplaner i och runtom staden.

Ett lag som symboliserar turneringens enande kraft är The Rainbow Team från Sydafrika, som deltar i åldersklassen pojkar 14. Laget ska vara en spegelbild av mångfalden i Kapstaden och innehåller spelare med olika etnicitet, social bakgrund och ekonomiska förutsättningar.

Initiativtagare till projektet är researrangören Pernilla Landstedt som sedan 20 år tillbaka bor i Sydafrika med sin familj. Det var en önskan från hennes son Jojo som blev grunden till The Rainbow Team.

– Han ville spela Gothia Cup men det är inte många sydafrikanska lag som har den möjligheten. Så jag försökte hitta en tvist på det, säger Pernilla Landstedt.

ANNONS

Hon undersökte möjligheten att sätta ihop ett lag med pojkar från flera olika områden i Kapstaden. Med hjälp av sina yrkeskontakter lyckades hon få ihop personer och företag som ville sponsra en del av laget.

– De familjer som har pengar och kan betala – de betalar. Resten får vi hjälp med att betala för.

Drömmen om Gothia Cup blev verklighet redan i fjol, och de positiva reaktionerna från pojkarna, ledarna och föräldrarna sporrade Pernilla Landstedt att fortsätta med projektet inför årets turnering.

– Just gemenskapskänslan var det viktigaste. Att när vi kommer ner till klubben så är vi kompisar med alla och vi kramas och umgås över gränserna. Oavsett vilken etnicitet eller religion eller hudfärg man har, säger hon.

Huvudtränare för laget är Anees Abbas, som plockar ihop spelare från olika klubblag i Kapstaden. The Rainbow Team är ett slags stadslag, fast inte med de bästa spelarna utan med mångfalden i fokus.

Men laget har stora ambitioner ändå. I fjol gick laget vidare från gruppspelet i Gothia Cup men åkte ut i den första utslagsrundan, och i år siktar både tränarna och spelarna högre.

– Vi har ett starkare lag som har spelat mer och bättre tillsammans. Killarna kämpar hårt. Jag tror att vi har möjlighet att nå finalen och vinna den, säger Anees Abbas.

ANNONS

Mittbacken Jordan Arelisky håller med.

– Jag tror att vi kan vinna pokalen. Det är vårt mål. Jag tycker att vårt lag är väldigt talangfullt och har stor potential.

Hur är det att vara en del av The Rainbow Team?

– Det är en stor ära att bli utvald att spela med det här laget, det är inte många som får den chansen. Det här laget ligger väldigt nära mitt hjärta och gör mig glad, säger Arelisky.

På stängslet vid sidan av planen hänger ett stort skynke med en bild av en leende Nelson Mandela. Lagets assisterande tränare Waleed Abrahams pekar på Mandela och poängterar:

– Han finns där i varje match och är en stor inspiration för oss. Han är vår tolfte spelare.

ANNONS