15-åriga slopestylelöftet Jennie-Lee Burmansson åker till OS som Sveriges yngsta vinterolympier genom tiderna.
15-åriga slopestylelöftet Jennie-Lee Burmansson åker till OS som Sveriges yngsta vinterolympier genom tiderna.

Talangerna lyfter svenska OS-truppen

Ebba Andersson, 20, visade klassen direkt. Snart OS-debuterar fler talanger som Jennie-Lee Burmansson, 15, Rasmus Dahlin, 17, och Anita Östlund, 17. Framtiden är redan här i den svenska OS-truppen.

ANNONS
|

Ebba Anderssons överraskande fjärdeplats i OS-debuten i skiathlon visade att Sverige kan få en ny skiddrottning den dag Charlotte Kalla lägger av.

Andersson är en av 16 idrottare som är uttagna till Pyeongchang på SOK:s så kallade talangkriterium. Det är fler än i de två senaste vinterspelen i Sotji och Vancouver.

Då är ändå inte Tre Kronors och Frölundas backlöfte Rasmus Dahlin – som väntas gå först i NHL-draften i sommar – inräknad.

- Det är väldigt, väldigt positivt. Det är roligt att fira medaljer. Men det är lika roligt att ta ut unga idrottare i OS-truppen, säger Peter Reinebo, verksamhetschef på Sveriges olympiska kommitté.

ANNONS

Kräver topp åtta-placering

SOK kräver normalt minst en topp åtta-placering i bästa konkurrens för en OS-biljett. För yngre idrottare utan olympisk erfarenhet gör man undantag – om potentialen finns där.

- Bilden är att de ska kunna nå toppen i kommande OS. Att ge dem möjlighet att göra ett OS och få lärdomar är väldigt viktigt, säger Reinebo.

Men SOK skickar ingen till OS bara för att se och lära.

- Man får inte vara för långt ifrån, för då kan det bli negativt, säger Reinebo.

"Extrema resultat"

Förutom Ebba Andersson lyfter Reinebo fram två andra talanger.

Den ena är 15-åriga freeskiåkaren Jennie-Lee Burmansson. Hon är Sveriges yngsta vinterolympier genom tiderna, världscupledare – och ett medaljhopp i slopestyle.

- Hon kan mycket väl göra det igen under OS. Hon har gjort extrema resultat i år, säger Reinebo.

ANNONS

Om motivationen finns och kroppen håller kan Burmansson vara med i åtminstone tre OS till.

- Det är roligt att SOK vill satsa på mig och samtidigt ge mig tid att utvecklas. Visst är det bra att jag redan nu får möjlighet att vara med på ett OS och känna av miljön. Det är bra inför mina kommande OS i karriären, säger Burmansson.

Den andra Peter Reinebo pratar extra varmt om är konståkaren Anita Östlund. Hon kom nyligen på 17:e plats i mästerskapsdebuten i EM och är första svenska damåkaren som klarat en trippel-trippel-kombination.

- Det kan ta henne hela vägen i framtiden, säger Reinebo.

Pyeongchang, TT:s utsände

Fakta: SOK:s talangkriterium

"SOK genomför varje år två talangselektioner dit de olympiska specialförbunden kan nominera de talanger de tror mest på inom sin idrott. Dessa aktiva scoutas sedan av SOK. Eventuellt kallas de till en så kallad talangselektion. Under två dagar får de aktiva göra fysiska tester och hälsoundersökningar samt träffa SOK:s sportchefer och beteendevetare under en personlig intervju. Intagningskriteriet vid talangselektionerna är att den aktive ska bedömas ha kapacitet och att förutsättningar kan skapas för att nå världstoppen inom 3-6 år."

Källa: SOK

Fakta: Uttagna på talangkriteriet

Alpint: Estelle Alphand, Lisa Hörnblad

Konståkning: Anita Östlund

Puckelpist: Walter Wallberg, Felix Elofsson

Skicross: Erik Mobärg

Skridsko: Nils van der Poel

Snowboard: Måns Hedberg

Skidskytte: Hanna Öberg, Sebastian Samuelsson

Slopestyle, skidor: Jennie-Lee Burmansson, Oliwer Magnusson

Skidor: Ebba Andersson, Anna Dyvik, Oskar Svensson, Viktor Thorn.

Källa: SOK

ANNONS