Tabben inför prinsessans prisutdelning

ANNONS
|

Det var under OS i Rio de Janeiro i somras som den svenska mountainbikecyklisten Jenny Rissveds slog Sverige med häpnad när hon kammade hem Sveriges första olympiska guldmedalj i cykelsporten på 40 år.

Rissveds blev rikskänd direkt och belönades bland annat medpriset för årets prestation på idrottsgalan i vintras. Nu prisas Rissveds igen, den här gångenmedVictoriastipendiet.

Felaktig motivering

Victoriastipendiet instiftades 1979 och har blivit ett av Sveriges mest klassiska idrottspris, och i sommar ska Rissveds få mottaga priset från kronprinsessan själv. Men den här gången var det en formulering i motiveringen som skapade mest uppmärksamhet.

”En imponerande och överraskande seger i Olympiska spelen i Rio de Janerio, gav Jenny titeln som Sveriges första kvinnliga olympiska guldmedaljör inom cykelsporten. Hennes vinst var en storslagen bedrift, efter ett dramatiskt fall under tävlingen. Jenny har också blivit världsmästare i U23-klassen samt har med flera världscupsegrar på meritlistan bevisat sin storhet inom sporten”, skriver juryn i sin motivering.

ANNONS

"Inget personfall"

Men en del i juryns motiveringstämmer inte. Rissveds föll aldrig under loppet.vilket Aftonbladet var föst att uppmärksamma.

– Hon kraschade på träningen innan och tvingades sy i armen men det var inte under själva tävlingsloppet. Det som strulade på tävlingen var att hon tappade kedjan ganska tidigt och blev stående men det var inget personfall, säger förbundskapten Annie Söderberg till Aftonbladet.

Jurymedlemmen erkänner felet

Kay Wiestål är en avjurymedlemmarna och erkänner för Aftonbladet att han inte minns något fall.

– Nej, det gör jag faktiskt inte. Det måste jag erkänna. Jag vet att det var någonting och att det var två som låg på topp och att det hände någonting men jag kommer inte riktigt ihåg vad. Men enligt de som tittat över det här så var det på det viset, säger han.

Stipendiet delas ut i Borgholm på Victoriadagen den 14 juli.

De tio senaste Victoria-stipendiaterna

2016: Henrik Lundqvist

2015: Sarah Sjöström

2014: Sveriges herr- och damstafettlag i längdskidor

2013: Johan Olsson

2012: Anette Norberg

2011: Daniel och Henrik Sedin

2010: Charlotte Kalla

2009: Helena Jonsson

2008: Susanna Kallur

2007: Henrik Larsson

ANNONS