Tävlade i rysk dräkt: "Det är ett stort ansvar"

Darja Klisjina är enda ryska friidrottaren som får tävla i Rio efter att Rysslands stoppats från OS. I längdkvalet hade hon ändå ryska tävlingsdräkten på sig i kvalet. – Det är ett stort ansvar, säger hon till Viasat.

ANNONS
|

Det var länge osäkert om Darja Klisjina skulle få tävla i OS. Trots att hon som enda ryska friidrottare efter dopningsskandalenförst fick klartecken för att tävla så portades hon ändå av Internationella olympiska kommittén.

Det beslutet överklagades till idrottens skiljedomstol, CAS, och till slut fick ryskan som bor i USA och som testats regelbundet för dopning under en längre tid, ställa upp i längdkvalet.

– Jag är glad över att få hoppa i finalen. Det var tufft förra veckan och det har varit en väldigt svår resa till Rio. För tio år sedan skulle jag aldrig ha kunnat föreställa mig att det skulle bli så här, så självklart har det varit svårt. Men jag är glad, säger hon till Viasat efter kvalet.

ANNONS

Darja Klisjinas tävlingsdräkt väckte dock vissa frågetecken eftersom hon hade de ryska färgerna trots att landet stängt av från OS av det internationella friidrottsförbundet. För Viasat förklarade längdhopparen att hon ändå tävlar för Ryssland och känner ett stort ansvar som enda friidrottarefrån landet.

'– Det är ett stort ansvar. Men jag vet att jag har starkt stöd och jag ska se till att hoppa bra imorgon, säger hon.

Eftersom det är landets friidrottsförbund som är avstängt och inte Rysslands olympiska kommitté är det tillåtet att tävla under rysk flagg, enligt Sportbladet.

Klisjina lyckades också bra i längdkvalet och tog sig vidare till final på 6.64.

ANNONS