HV71:s Bill Sweatt (höger) kvitterade till 2–2 i fredagens ishockeymatch i SHL mellan HV71 och Malmö.

Sweatt: "Hundra kilo försvann"

Han värvades som tilltänkt skyttekung. Men Bill Sweatts säsong har inte alls blivit som han tänkt sig i HV71.

|

Amerikanen gjorde två mål och svarade för en assist när HV71 bröt Malmös segersvit på bortaplan och vann med 5–4 efter förlängning.

Segerskytt blev Kevin Stenlund, men det här var Bill Sweatts match. Amerikanen värvades från Luleå till HV71 för att producera mål. Men två skador, den senaste i slutet av november, har gjort att Sweatt bara hade nätat en gång i SHL innan mötet det regerande mästarlagets hemmamöte med Malmö.

- Det här känns givetvis som en stor lättnad för mig. Den här säsongen har inte alls blivit som jag hade tänkt mig, säger Bill Sweatt.

"Varit frustrerande"

Sweatt är känd för sin fina skridskoåkning och sin näsa för mål och nu fick han äntligen visa upp sig från sin bästa sida inför en fanatisk hemmapublik i Kinnarps Arena.

- Visst har det varit frustrerande att inte kunna hjälpa laget tidigare för även om jag hela tiden varit med laget är det inte samma sak att stå vid sidan om som att spela.

Mot Malmö inledde Sweatt med att förarbeta Lawrence Pilut fram till hans 1–1-mål i matchen. Pilut utökade därmed sin ledning i backarnas poängliga i SHL.

Sedan var det dags för Bill Sweatt att kliva fram i målprotokollet. Först gjorde han 2–2 efter en genial framspelning av David Ullström och sedan svarade han för 3–2 på en retur efter skott från Victor Ejdsell.

- Vi fick bra fart på vårt powerplay där och det var bara för mig att stöta in returen, säger Bill Sweatt.

Svängigt

Matchen svängde hela tiden målmässigt, men i slutperioden såg HV ut att gå mot segern då forwarden Erik Andersson kunde göra sitt första SHL-mål sedan 1 oktober 2016 och sin första SHL-poäng för säsongen. Det blev dock inget segermål då Nils Andersson kvitterade för Malmö dryga minuten före slutet fram till 4–4. Till slut vann HV genom Kevin Stenlunds avgörande 5 –4-mål i förlängning.

- Jag är ganska besviken. Vi var alldeles för slarviga i egen zon i den här matchen och jag tycker att vi borde avgjort matchen i andra perioden då vi hade tonvis med målchanser, säger Peter Andersson, Malmös tränare.

Men det var just i andra perioden som Bill Sweatt började visa varför han var värd att satsa på för HV71 och han lovar mer.

- Jag hoppas det här bara var början både för mig och laget och att vi kan glädja våra supportrar i fortsättningen, säger han.