Svenska fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand har träffat ryska människorättskämpar. Arkivbild.
Svenska fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand har träffat ryska människorättskämpar. Arkivbild.

SvFF i möte om mänskliga rättigheter

Representanter för Svenska fotbollförbundet har träffat ryska människorättsförsvarare på plats i Ryssland.

ANNONS
|

Fotbollförbundet samarbetar sedan i mars med Civil Rights Defenders. De svenska landslagsspelarna fick före fotbolls-VM information av människorättsorganisationen om situationen kring de mänskliga rättigheterna i Ryssland.

- Jag har stor respekt för den formen av arbete generellt, när man jobbar för mänskliga rättigheter i världen. Man blev lite nedstämd utifrån det som beskrivs om mänskliga rättigheter, men samtidigt blir man lite klokare. Jag tror det är viktigt för oss spelare och ledare att få den här informationen, sade förbundskapten Janne Andersson till TT då.

ANNONS

Förmedla kunskap

Under pågående VM-turnering har förbundet på nytt aktualiserat frågan genom att träffa Anna Dobrovolskaya och Albert Kuznetzov från organisationerna Memorial och Kommittén mot tortyr.

Förbundets projektledare Göran Havik deltog på mötet, som hölls i Jekaterinburg tidigare i veckan. Han förklarar att det både handlar om att skaffa och förmedla kunskap.

- Vi åker ju runt i hela världen och träffar på situationer som inte är som i Sverige. Vi är en organisation som bottnar i grundläggande mänskliga värderingar, om att alla ska vara med.

Även generalsekreterare Håkan Sjöstrand närvarade.

Hotfull situation

Havik säger att det var lärorikt att träffa personer som faktiskt arbetar med frågorna på marken.

- Albert, som har jobbat i Tjetjenien, berättade om en hotfull situation när deras kontor omringades av en mobb, och hur de fick fly ut genom fönstret. Att få höra självupplevda episoder stärker hur vi ska engagera oss i de här frågorna.

ANNONS
TT

ANNONS