Svettig premiär för handbollsherrarna

Det var ett avslappnat blågult handbollslag som klev in i OS-premiären mot Bahrain. Kanske lite väl avslappnat. Men efter en svettig tillställning, och en superräddning från Andreas Palicka, fick man till slut med sig två poäng.

Ska Sverige vinna en handbollsmatch mot Bahrain? Ja.

Var det svenska laget lite väl avslappnat när OS-premiären drog igång? Definitivt.

Handbollsherrarna är ett av de stora medaljhoppen i OS för svensk del. Med sig i bagaget har man ett VM-silver från tidigare i år och avancemang från ett svårt OS-kval.

Sverige och Bahrain har bara spelat mot varandra en gång tidigare. Det var under VM i Frankrike 2017, när Sverige krossade motståndet med hela 33-16. Sex av spelarna som finns med i årets OS-trupp fanns med på plan även den gången - Max Darj, Niclas Ekberg, Andreas Palicka, Fredric Pettersson, Albin Lagergren och Jim Gottfridsson.

Allt talade för att Sveriges herrar skulle ta en promenadseger i sin öppningsmatch i OS.

Men istället blev det en svettig tillställning.

Underläge i halvlek

Matchens första 30 minuter bjöd inte på någon strålande handboll. Tempot var lågt, intensiteten saknades och flera blågula anfall slarvades bort.

Efter 20 minuter tvingades dessutom Niclas Ekberg kliva av efter att ha skadat högerfoten. Resten av halvlek kunde högersexan ses liggande vid sidlinjen med en lindad högerfot i högläge. Han kom dock tillbaks senare i matchen och tonade ner skadans allvarlighet i en intervju med Discovery efter matchen:

– Jag har turen att jag skadat den så många gånger att det inte är så mycket kvar att bry sig om i foten, sa han till Discovery efter matchen.

På plan var det Hampus Wanne och Max Darj som stod för de mest framstående prestationerna - med sex respektive fyra mål vardera.

Men trots deras fina insatser i anfallsspelet gick man in i halvleksvila med två måls underläge.

Även i andra halvlek gick det tungt för de blågula. OS-debuterande Andreas Palicka hade svårt att få ordning på sitt målvaktsspel och byttes ut mot Mikael Aggefors.

Men inte heller han lyckades stoppa Bahrains disciplinerade anfall - som nu hade segervittring.

– Det är under all kritik försvarsmässigt i alla lagdelar, kommenterade expert Per Johansson i sändningen hos Discovery.

Det skulle dröja ända till matchminut 18 i andra halvlek innan Sverige återigen var ikapp Bahrain, ännu en gång genom mål av Hampus Wanne. Under de sista minuterna svängde det fram och tillbaks med både ett och två måls skillnad - och med tre minuter kvar av matchen var det utjämnat. 31-31.

En sista forcering från Bahrains håll kunde stoppas och i nästa anfall nätade Albin Lagergren för blågul ledning med 32-31.

Trettio sekunder kvar. Bahrain tar time out.

Bara sekunder från vinst i premiären försvarade sig Sverige desperat, och Bahrain tilldömdes straffkast. Det absolut sista som skulle ske i matchen.

Mikael Aggefors byttes ut och Andreas Palicka fick återigen ställa sig mellan stolparna.

Efter en skottfint kom straffkastet - som Palicka räddade med vänsterarmen.

Andreas Palicka matchhjälte, Sverige vinnare. Med ett enda mål.

– Vi hade ingen kontroll på matchen och vinner i slutändan med tur. Men bra lag ska också ha tur. Ser man det positivt står vi här med två poäng ändå och 100% möjlighet till förbättring, säger Palicka själv till Discovery efter matchen.

Gällande straffräddningen har han varit i liknande situationer tidigare och kunde dra nytta av det.

– Jag fick plocka fram erfarenheter jag har. Jag valde bara att hålla mig kall och röra mig så lite som möjligt - och det lyckades.

Wanne bästa svensk på plan

Överlag var det en blek insats från det svenska laget i öppningsmatchen. Hampus Wanne var den spelare som glänste mest och drog ett tungt last både framåt och bakåt. Totalt stod han för 13 mål i matchen.

– Jag tycker Bahrain gör det fantastiskt. De spelar en handboll vi i Europa inte är vana vid. Vi blir lite stående och passiva. Men så är det i OS, man möter lag man inte är van vid - så det är bara att anpassa sig, säger han efter matchen.

Men trots den knappa segern skymtade ett leende under munskyddet.

– Det är klart det är kul att göra mycket mål för Sverige. Men målet är att vinna matcher och avancera i turneringen.

De fyra bästa lagen från gruppen avancerar till slutspel. Även om första segern inte blev allt för övertygande så har man nu med sig sina första två poäng, vilket bådar gott för framtiden.

Under veckan som kommer väntar nya matcher mot Danmark, Portugal, Japan och Egypten.