Sveriges Martin Ponsiluoma i herrstafetten i Holmenkollen.
Sveriges Martin Ponsiluoma i herrstafetten i Holmenkollen.

Sveriges passning till Norge: "Får akta sig"

Från 21:a till fjärde plats. Sveriges OS-guldvinnande skidskytteherrarna imponerade vid säsongens sista världscupstafett och slutade tvåa bakom Norge i stafettcupen.

ANNONS
|

Det svenska skidskyttelandslaget överraskade idrottsvärlden vid OS i Pyeongchang och tog fyra medaljer, varav guld i herrstafetten för drygt tre veckor sedan.

När stafettsäsongen avslutades med söndagens världscuptävling i fina förhållanden i Holmenkollen, Oslo, körde Sverige upp sig från 21:a till fjärde plats.

Efter en seger, två fjärdeplatser och en sjätteplats totalt under säsongen så passerade Sverige tvåan Frankrike – under söndagen utan storstjärnan Martin Fourcade – i stafettcupen där OS inte är inräknat.

Norge vann både hemmatävlingen, i mål över en minut före Sverige, och stafettcupen.

- Vi har verkligen visat att vi är ett bra lag. Vi tar oss tillbaka i flera stafetter. Vi är ett genomstarkt lag, säger Fredrik Lindström till TV4.

ANNONS

Femling utbytt

En kaxig passning skickades till norrmännen inför nästa säsong, då VM arrangeras i Östersund.

- De får verkligen akta sig nästa år, säger Sebastian Samuelsson.

I Holmenkollens herrstafett, fyra sträckor á 7,5 kilometer, så var OS-guldmedaljören Peppe Femling utbytt mot Martin Ponsiluoma på förstasträckan.

Ponsiluoma inledde med ett felfritt liggande skytte innan han stötte på problem i stående, tvingades använda två reservskott och växlade som 21:a, en minut och 15 sekunder från ledningen.

Jesper Nelin sköt fullt i båda sina skjutningar och förde upp Sverige till en tionde plats innan Sebastian Samuelsson tog vid.

- Det är klart det (utgångsläget) spelar roll, helst vill man vara med i täten, säger Jesper Nelin till TV4.

"En av världens bästa"

20-årige Samuelsson, som tog OS-silver individuellt i jaktstart, var en av dagens snabbaste i spåret och körde upp Sverige till en femte plats efter ett använt extraskott.

ANNONS

- Jag tycker att jag visar igen att jag är en av världens bästa skidskyttar. Jag var tacksam i dag att jag hade Eder (Simon, Österrike) framför mig. Sedan var det bara att köra, säger Sebastian Samuelsson till TV4.

Sveriges slutman Fredrik Lindström sköt felfritt i liggande men behövde ett extraskott i stående. Lindström gick ut som trea inför slutvarvet men fick se sig omkörd av Julian Eberhard som gav Österrike en andraplats, 50 sekunder bakom segrande Norge. Trea blev Ryssland och Frankrike slutade först på sjätte plats.

TT

Fakta: Svenska herrstafettresultat 2017–2018

18 mars: Fyra vid världscupen i Holmenkollen.

23 februari: OS-guld i Pyeongchang.

12 januari: Sexa vid världscupen i Ruhpolding.

7 januari: Seger vid världcupen i Oberhof.

10 december: Fyra vid världscupen i Hochfilzen.

Fakta: Stafettcupen

1) Norge 228 poäng.

2) Sverige 184.

3) Frankrike 180.

ANNONS