De svenska landslagsåkarna förbereder sig inför OS i Pyeongchang på Alpensia skidcenter. OS inleds med skiathlon, damernas på lördag och herrarnas på söndag.
De svenska landslagsåkarna förbereder sig inför OS i Pyeongchang på Alpensia skidcenter. OS inleds med skiathlon, damernas på lördag och herrarnas på söndag.

Sverige vill utreda blodvärdena

Dopningsanklagelserna mot en manlig skidåkare stör de svenska förberedelserna inför OS-premiären. Samtidigt öppnar skidförbundet för att själva undersöka de misstänkta blodvärdena.

ANNONS
|

I dag håller Sverige sin första medieträff på plats i OS-området. Men snacket på stan inför presskonferensen har bara i andra hand gällt formen hos Charlotte Kalla, Stina Nilsson, Anna Haag och Ebba Andersson inför lördagens skiathlonlopp.

Mest fokus har i stället gått till uppgifterna i onsdagens "Uppdrag granskning" i SVT, där två svenska aktiva skidåkare – i synnerhet en manlig åkares värden sticker ut – pekas ut som misstänkta för dopning.

Vet inte vem

- Just nu är det så klart tufft, det kan jag inte förneka. Vi är ju här för att tävla om medaljer och fokus de här sista dygnen av vår förberedelseperiod har i huvudsak handlat om något annat, säger skidlandslagets läkare Per Andersson.

ANNONS

- När våra åkare inte vet vem det handlar om så blir det ju en allmän diskussion kring vem det kan vara. Det är ju trots allt någon som anklagas för dopning.

Han går hårt åt den SVT-sända dokumentären, där den amerikanska dopningsexperten James Stray-Gundersen utifrån den svenska manliga åkarens blodvärden pekar ut denne som dopad med 99,99 procents sannolikhet.

- Jag känner inte till honom sedan tidigare, säger Per Andersson.

- Det är jätteviktigt att man nagelfar dopning och antidopningsarbetet. Men då ska det göras på ett korrekt sätt. Och vi är helt övertygade om att det här har gjorts helt felaktigt när det gäller att komma fram till slutsatsen att någon är dopad med så här stor säkerhet.

ANNONS

Vill utreda

Per Andersson säger att skidlandslaget inte själva vet vilka de två utpekade åkarna är. Han har bara fått se den manliga åkarens värden under en kort stund.

- Vi skulle naturligtvis gärna ta del av de uppgifterna och titta närmare på vad det rör sig om. Jag har bara tittat på den där lappen i 45 sekunder ungefär, och vi har i dagsläget inte tillgång till uppgifterna, så vi kan inte verifiera att de stämmer.

TT: Skulle ni vilja undersöka vad de förhöjda värdena handlar om?

- Det är klart att sådana diskussioner förs. Vi för en ständig diskussion om hur vi på bästa sätt ska kunna ge en rättvis bild av uppgifterna och där ingår också en sådan möjlighet.

Pyeongchang, TT:s utsända

Fakta: SVT:s granskning

SVT har i sin granskning samarbetat med brittiska Sunday Times, tyska ARD och schweiziska Republik.

Redaktionerna har fått tillgång till fler än 10000 blodprov från Internationella skidförbundet (Fis) tagna 2001–2010 och gällande över 2000 skidåkare.

Granskningen visar att av de åkare som har tagit medaljer i OS och VM 2001–2017 har 41 procent haft minst ett misstänkt blodvärde under karriären. Tillsammans har de tagit fler än 300 medaljer varav 91 guld.

Fler än 30 åkare som har kvalat in till OS i Pyeongchang uppges ha haft misstänkta blodvärden.

Antal åkare med misstänkta blodvärden (endast i snitt 1 av 100 kan förklaras av naturliga skäl) per nation:

Ryssland 51 åkare, Tyskland 22, Frankrike 20, Österrike 16, Norge 16, Finland 15, Italien 12, Sverige 12, USA 12, Kanada 10, Tjeckien 9, Estland 6, Spanien 2.

Av dessa har läkaren och dopningsexperten James Stray-Gundersen listat ett antal åkare som "sannolikt dopade":

Ryssland 13, Norge 3, Sverige 2, Tyskland 2, Italien 2, USA 2, Finland 1, Kanada 1, Frankrike 1, Spanien 1, Tjeckien 1, Österrike 1.

Källa: SVT.

ANNONS