Antonio Lindbäck (vänster) och Fredrik Lindgren (höger) är klart för final i par-VM i speedway. Arkivbild
Antonio Lindbäck (vänster) och Fredrik Lindgren (höger) är klart för final i par-VM i speedway. Arkivbild

Sverige till par-VM-final i speedway

Sverige hade inga problem med att ta sig till final i speedwayens nygamla par-VM. Svenska duon Antonio Lindbäck och Fredrik Lindgren dominerade stort i kvalet i Manchester.

ANNONS
|

De var favorittippade och höll för trycket. Och efter 5–1 mot Italien, Frankrike, Finland och Tjeckien samt 4–2 mot Australien – efter tre heatsegrar av VM-ledaren Lindgren och två av Lindbäck – kunde Sverige kosta på sig att förlora med 2–4 i det avslutande heatet mot Storbritannien. Finalplatsen i par-VM var då redan säkrad.

- Det känns bra. Vi vara redan klara före det sista heatet, det var mer än vad jag kunde begära. De gjorde ett otroligt bra jobb, sade Sveriges förbundskapten Morgan Andersson i TV10:s sändning.

ANNONS

Par-VM, förresten? Formatet är under 2018 det största internationella speedwaymästerskapet – jämte den individuella VM-serien – då det ersätter tidigare lag-VM. Men par-VM, som har samma arrangör som GP-serien, är ingalunda ett nytt fenomen.

Par-VM avgjordes mellan 1968 och 1993, innan det slogs samman med lag-VM 1994–1998. Från och med 1999 fram till 2017 var det dock återigen fyrmannalag som gällde i lag-VM. Fram till i år, alltså.

Par-VM-finalen körs över två dagar i polska Wroclaw 8–9 juni, och dit var sedan tidigare regerande lagvärldsmästaren Polen direktkvalificerat. Från det första kvalet den 2 juni tog sig Ryssland, Tyskland och Danmark till final – och förutom Sverige knep Storbritannien och Australien finalplatserna från det andra kvalet.

- Då (på lördag) hoppas vi stå högst upp på pallen, sade Morgan Andersson.

Förutom Fredrik Lindgren och Antonio Lindbäck ingår även reserven Joel Kling i det svenska laget.

TT

Fakta: Par-VM

Följande nationer gör upp om medaljerna i par-VM i speedway i polska Wroclaw 8–9 juni:

+ Polen (regerande lagvärldsmästare)

+ Ryssland (från det första kvalet)

+ Tyskland (från det första kvalet)

+ Danmark (från det första kvalet)

+ Sverige (från det andra kvalet)

+ Storbritannien (från det andra kvalet)

+ Australien (från det andra kvalet)

I finalen möter alla lag alla två gånger i totalt 42 grundheat. Därefter går det lag som har samlat flest poäng direkt till finalheatet medan tvåan och trean gör upp i ett semifinalheat. Vinnaren av finalheatet blir världsmästare.

ANNONS