Hans Säfström framför en bild av Rio i OS - och Paralympicsbyn.
Hans Säfström framför en bild av Rio i OS - och Paralympicsbyn.

Sverige siktar på tolv medaljer igen

Tolv medaljer i Peking 2008. Tolv medaljer i London 2012. Sveriges medaljmål inför Paralympics i Rio borde inte komma som en överraskning.

ANNONS
|

I London deltog 59 svenska aktiva på Paralympics. I Rio är det en färre, men medaljchanserna är likvärdiga, enligt truppledningen.

- Vi har stora möjligheter att försvara det vi gjorde i London, med tolv medaljer. Vi har minst lika många individuella medaljchanser den här gången. Det ska kunna gå vägen och kanske till och med bli lite bättre, säger Hans Säfström, sportchef för Svenska parasportförbundet.

ANNONS

Vill försvara guld

Bland de största medaljhoppen finns simmaren Maja Reichard och bordtennisspelaren Anna-Carin Ahlquist, som båda siktar på att försvara sina guld från London. Och det är bland annat i dessa två sporter som Sveriges starkaste kort finns.

- Vi har goda chanser i simning, bordtennis, friidrott, skytte och även tennis. Lagsporterna (goalball och rullstolsrugby) har så klart möjlighet, men det är tufft, säger Hans Säfström.

Intressant nog hävdar skytten Jonas Jacobsson, som tog sitt första Paralympics-guld 1980 och sitt 17:e och senaste i London för fyra år sedan, att han är i usel form. Å andra sidan brukar han nästan alltid tona ned förväntningarna på sig själv.

Viktig start

- Har du hört det förut? Vi får se, säger Hans Säfström med viss skepsis i rösten om Jacobssons pessimism.

- Den här gången är det dessutom inte bara Jonas. Det är många som har chansen. Jocke (Joackim Norberg), Philip (Jönsson) och även Ellinor (Axelsson-Vaughn) har skjutit kanonbra.

ANNONS

Säfström varnar också för dressyrryttarna Louise Etzner Jakobsson och Anita Johnsson, bröderna Tobias och Per Jonsson i längdhopp samt Stefan Olsson i rullstolstennis.

Men mycket hänger på hur det går i början av spelen, säger han.

- Om vi får en bra ingång så kan det smitta av sig. Men går det troll i det så kan det också smitta av sig. Det vore kul om vi fick en bra start.

Fakta: Sveriges medaljer i London

Sverige tog tolv medaljer på Paralympics i London. Så här fördelades de:

Guld

Maja Reichard, 100 m bröstsim

Anna-Carin Ahlquist, bordtennis, singel

Stefan Olsson och Peter Vikström, rullstolstennis, dubbel

Jonas Jacobsson, 3x40 skott, frigevär 50 m.

Silver

Jeffrey Ige, kula

Anna-Carin Ahlquist och Ingela Lundbäck, bordtennis, lag

Jonas Jacobsson, luftgevär stående

Anders Olsson, 400 meter frisim.

Brons

Goalball, damer

Emil Andersson, bordtennis, singel

Ingela Lundbäck, bordtennis, singel

Josefin Abrahamsson, bordtennis, singel.

ANNONS