Sveriges damlandslag i bandy är klara för VM-final mot Ryssland efter 5–0-seger mot Norge.

Sverige möter Ryssland i final

Det blir som väntat Sverige mot Ryssland i VM-finalen i bandy. Där är båda lagen ute efter revansch.

|

Sverige vill ha revansch för förlusten i gruppspelet i VM i Kina, 1–3.

Ryssland vill ha revansch för VM-finalförlusten för två år sedan – 0–1.

"Det är otroligt skönt att vi är klara för final. Vi har kommit ihop som grupp och blir bättre och bättre för varje match. Vi har en skön känsla i laget", säger Matilda Plan till svenskbandy.se.

Det svenska laget går in i finalen med gott självförtroende. Sverige har varit i final i alla de åtta VM som avgjorts sedan starten 2004, och har vunnit sju av dem.

Och sedan 1–3-förlusten mot Ryssland häromdagen har isens kvalité förbättrats i Chenge, där VM-matcherna spelas på sjöis.

På is utan sprickor har svenskorna kunnat spela ut, spöade Norge med 9–0 i gruppspelet, och vann sedan med 5–0 när de möttes igen i semifinalen.

"Vi var inte lika effektiva som när vi mötte Norge i gruppspelet i går. De hade en riktigt duktig målvakt som gjorde att Norge kunde hänga kvar i matchen", säger Sveriges förbundskapten Magnus Nordin till svenskbandy.se.

Camilla Johansson inledde målskyttet och satte 1–0 på straff redan i den andra minuten. Ida Friman såg sedan till att det blågula laget hade med sig en 2–0-ledning in i halvtidsvilan.

Sara Bergvall, Matilda Plan och Matilda Svenler gjorde varsitt mål i den andra halvleken och finalplatsen var ett faktum.

"Vi nöter på och det är en stabil seger. Vi håller nollan och skapar mängder med chanser förutom målen, men vi har ett par växlar till", säger Nordin.

Ryssland vann sin semifinal över Finland med 4–0.