Sverige kan kräva Danmark på pengar

Sverige hade hoppas på publikfest i VM-kvalet. Nu kan det bli aktuellt att skicka en del av notan till Danmark.

ANNONS
|

Omkring 8000 biljetter var redan sålda. Men Svenska fotbollförbundet (SvFF) hade hoppats på ett par tusen åskådare till i fredagens numera inställda VM-kvalmatch mot Danmark. Förra gången Danmark var på besök på Gamla Ullevi, i EM-kvalet hösten 2015, kom över 11000 åskådare till matchen.

Vad den inställda matchen kommer att kosta i uteblivna intäkter är fortfarande oklart. Men det är inte uteslutet att Sverige kommer att kräva Danmark på pengar.

- Det medför ett antal kostnader för oss. Det är naturligtvis så att någon kommer att få betala. Vi får återkomma till hur och vem, säger landslagschefen Marika Domanski Lyfors.

ANNONS

Fråga för Uefa

Enligt generalsekreteraren Håkan Sjöstrand är det för tidigt att säga vilka summor det handlar om. I första hand har förbundet arbetat med att se till att alla som köpt biljett får tillbaka sina pengar eller kan byta mot en biljett till VM-kvalet mot Ungern i Borås på tisdag.

- Nu får Uefa hantera ärendet i något av sina disciplinära organ, som får göra en bedömning utifrån de skälen som Danmark har angett, säger Sjöstrand.

- Regelverket som finns ska ju fånga upp hur man ska hantera en sådan här situation.

Ska summera

TT: Kan det bli aktuellt att kräva pengar från Danmark?

- Vi får avvakta och se vad Uefa kommer fram till. Men självklart kommer vi att summera och se på vilket sätt det drabbar oss. Det kommer vi att framföra, konsekvenserna rent ekonomiskt, säger Håkan Sjöstrand.

ANNONS

- Det primära är att vi gått miste om en match som var höjdpunkten på VM-kvalet för oss. Men sekundärt, okej, där får vi se vad det får för konsekvenser.

TT

Fakta: Publikrekord

Svenska fotbollförbundet hade hoppats på en av de bästa publiksiffrorna hittills för damlandslaget på hemmaplan. Matchen mot Danmark på fredagen blev dock inställd.

Topp fem (mästerskapsmatcher borträknade):

20302 åskådare: Sverige–Schweiz, VM-kval 2002, Råsunda.

12257: Sverige–Brasilien, invigning av nationalarenan 2009, Gamla Ullevi.

11460: Sverige–Slovakien, EM-kval 2016, Gamla Ullevi.

11233: Sverige–Danmark, EM-kval, 2015, Gamla Ullevi.

10011: Sverige–USA, träningslandskamp 2017, Gamla Ullevi.

Fotnot: Högsta publiksiffran för en svensk mästerskapsmatch på hemmaplan är 16608 i matchen mot Tyskland, på Gamla Ullevi, under EM 2013.

Källa: Svenska fotbollförbundet.

ANNONS