Ines Lopes, idrottsansvarig för Sveriges deltagare i Paralympics i Rio 2016. Arkivbild.
Ines Lopes, idrottsansvarig för Sveriges deltagare i Paralympics i Rio 2016. Arkivbild.

Sverige får fyra platser till i Rio

Rysslands avstängning står fast. Det blir inga ryska idrottare i Paralympics i Rio de Janeiro. Sverige får därför fyra nya aktiva.

ANNONS
|

Ryssland överklagade den internationella paralympiska kommitténs (IPK) beslut att stoppa alla ryssar från att medverka i Rio-spelen som avgörs den 7–18 september, på grund av systematisk och statsstödd dopning inom rysk idrott.

På tisdagen meddelade idrottens skiljedomstol (Cas) att överklagan är avslagen. Cas skriver att man inte funnit några formaliafel kring IPK:s beslut att stänga av hela den ryska paralympicstruppen och att Ryssland inte kommit med några bevis på några felaktigheter kring de fakta som IPK baserade sitt beslut på.

"Dagens beslut stärker vår övertygelse att dopning inte har någon plats i Paralympics", säger Paralympicsförbundets ordförande Philip Craven i ett pressmeddelande.

ANNONS

Samtidigt uttrycker han sympati för de idrottare vars drömmar slogs i kras i samband med Cas beslut.

"Även om vi är nöjda med beslutet är det inget att fira. Vi har stor sympati med de ryska idrottarna som nu missar Rio-spelen".

"Väntat beslut"

Ines Lopes, idrottsansvarig i det svenska parasportförbundet:

- Vi hade inte väntat oss något annat än det här beslutet.

I Rio skulle 267 ryska idrottare delta i 18 olika sporter. Dessa platser delades i stället ut till övriga Paralympicsnationer och Sverige fick fyra platser.

Dessa är: Henrik Marvig, cykel, Anita Johnsson, dressyr, Håkan Sköld, skytte (pistol) och Shahrzad Kiavash, triathlon. Något som innebär att Sverige kommer att ha deltagare i 15 idrotter i Rio och det är rekord.

Ines Lopes pratade med de nya deltagarna efter beskedet.

- Det var väldigt blandade reaktioner. Någon till och med grät, tappade ord, var knäsvag. De är överlyckliga att ha fått chansen, men det viktigaste för oss var att veta att de fortfarande legat i träning, säger hon.

ANNONS

Annan målbild

Beslutet att utestänga Ryssland ökar också Sveriges möjligheter att ta medaljer. Ryssland tog näst flest medaljer under Paralympics i London för fyra år sedan.

- Vi måste göra en ny bedömning med våra förbundskaptener. Men vi ser definitivt att vi i några idrotter nog har en lite annan målbild än tidigare. Jag tror att det säkert kommer märkas i resultatlistorna att Ryssland inte är på plats.

Rysslands idrottsminister Vitalij Mutko – mäkta gramse redan när ryska idrottare blev utestängda från OS tidigare i somras – skrädde inte på orden när överklagandet avslogs.

- Det här beslutet rör sig inte inom de juridiska domänerna, det här handlar mer om politik än lagar, sade Mutko enligt den ryska nyhetsbyrån Tass.

Landets premiärminister Dmitrij Medvedev reagerade så här på Twitter:

"Att stänga av våra Paralympics-idrottare från Rio 2016 är ett cyniskt beslut motiverat av en önskan att ta bort starka rivaler".

ANNONS

Fakta: Den ryska dopningsskandalen

I ett program i den tyska tv-kanalen ARD, i december 2014, anklagas rysk friidrott för systematisk dopning. Bland annat pekas ordföranden i ryska friidrottsförbundet, Valentin Balachnitjev, ut av den dopningsavstängda 800-meterslöparen Julia Stepanova och hennes make Vitalij Stepanov, som jobbat åt den ryska antidopningsorganisationen. Den internationella antidopningsorganisationen Wada startar kort därefter en utredning som utökas ett halvår senare sedan 55 guldmedaljörer i OS och VM mellan 2001 och 2012 utpekas som dopningsmisstänkta efter en analys av uppgifter från en databas med 12000 blodvärden från 5000 friidrottare från hela världen.

I november 2015 rapporterar Wada om korruption och manipulation av antidopningsarbetet inom rysk friidrott. Det ryska antidopningslaboratoriet stängs, Rysslands antidopningsorganisation Rusada stängs av och Internationella friidrottsförbundet (IAAF) stänger tills vidare av ryska friidrottare från internationella tävlingar.

I januari 2016 presenteras Wadas andra rapport om missförhållandena gällande ryskt antidopningsarbete.

I juni tar IAAF beslut att ryska friidrottare inte ska få delta i OS.

I juli rapporterar Wada att den ryska dopningen har beordrats och möjliggjorts av den ryska regeringen i samarbete med den ryska säkerhetstjänsten. Omfattande rysk dopning ska ha pågått inför och under sommar-OS 2012, friidrotts-VM 2013, vinter-OS 2014 och sim-VM 2015. Internationella olympiska kommittén beslutar att ge de sommarolympiska idrottsförbunden möjlighet att själva bestämma om uteslutningar. Senare bestäms att en särskild panel, med tre IOK-ledamöter, ska ta det slutgiltiga beslutet om ryssars OS-medverkan.

I augusti beslutar Internationella paralympiska kommittén att Rysslands medverkan i Paralympics i Rio stoppas. Ryssland överklagar domen till Idrottens skiljedomstol Cas, som nu har meddelat att överklagan avslås.

Fakta: Sveriges trupp

58 svenska idrottare är uttagna till Paralympics:

Maria Bjurström, boccia

Anna-Carin Ahlquist, bordtennis

Alexander Öhgren, bordtennis

Ingela Lundbäck, bordtennis

Emil Andersson, bordtennis

Linus Karlsson, bordtennis

Viktor Sjöqvist, bordtennis

Zandra Reppe, bågskytte

Anders Bäckman, cykel

Rickard Nilsson, cykel

Peter Malmberg, cykel

Jessica Enfot, cykel

Henrik Marvig, cykel

Gunilla Wallengren, friidrott (1 500 meter)

Viktoria Karlsson, friidrott (längdhopp)

Per Jonsson, friidrott (längdhopp)

Jeffrey Ige, friidrott (kula)

Tobias Jonsson, friidrott (längd)

Fatmir Seremeti, goalball

Stefan Gahne, goalball

Nils Posse, goalball

Jimmy Björkstrand, goalball

Mikael Åkerberg, goalball

Peter Weichel. goalball

Nicolina Pernheim, judo

Helene Ripa, kanot

Louise Etzner Jakobsson, ridsport

Anita Johnsson, ridsport

Glenn Adaszak, rugby

Rickard Löfgren, rugby

Claes Bertilsson, rugby

Stefan Jansson, rugby

Lars Varnerud, rugby

Roger Lindberg, rugby

Mikael Norlin, rugby

Tomas Hjert, rugby

Andreas Collin, rugby

Thomas Eriksson, rugby

Loa Rissmar, rugby

Tobias Sandberg, rugby

Fia Fjelddahl, segling

Pernilla Lindberg, simning

Lina Watz, simning

Mikael Fredriksson, simning

Ludvig Nyrén, simning

Karl Forsman, simning

Maja Reichard, simning

Ellinor Axelsson Vaughn, skytte

Lotta Helsinger, skytte

Håkan Gustafsson, skytte

Philip Jönsson, skytte

Martin Häll, skytte

Joachim Norberg, skytte

Jonas Jacobsson, skytte

Håkan Sköld, skytte

Stefan Olsson, rullstolstennis

Dan Wallin, rullstolstennis

Shahrzad Kiavash, triathlon

ANNONS