Norge jublar efter ett av 38 mål.

Sverige EM-sexa efter norsk utklassning

Sveriges handbolls-EM är över. Norge manövrerade ut svenskorna – både offensivt och defensivt – och vann med 38–29. Därmed slutar Sverige sexa i turneringen.

|

Norge började matchen piggast och gick upp till ledning med 4–1. Men Sverige kom tillbaka och arbetade sig upp till 10–10 efter 14 spelade minuter.

Då lade Norge i en växel till.

Norge ställde om till anfall blixtsnabbt, var effektiva i skottförsöken samtidigt som de försvarade sig mer än väl mot svenskornas anfall.

När första halvlek var slut hade likaläget förvandlats till ett åttamålsunderläge, 14–22.

- Det känns som att vi inte får stopp på dem bakåt i första halvlek, och slarvar framåt. De är väldigt kontringsstarka och kontrar sönder oss, säger Anna Lagerquist, som gjorde sju mål för Sverige, till TV3.

I andra halvlek lyckades Sverige lindra blödningen någorlunda. Men att komma i kapp blev för svårt. Sverige blev effektivare i offensiven, men inte tillräckligt för att stoppa norskorna som fortsatte hitta sätt att få in bollen i mål.

- Jag tror alla tyckte att vi hade kunnat komma upp i lite högre nivå. Det kändes som att krafterna gick ur oss lite för tidigt, säger Lagerquist.

Matchen slutade 38–29 till Norge som blir femma i turneringen, Sverige slutar sexa.

- Direkt efter den här matchen är man lite besviken. Vi har det svårt i dag, de gör alldeles för enkla mål. I det stora hela är det väl en okej turnering, men givetvis vill vi slåss om medaljerna, säger Nathalie Hagman.

Fakta: Handbollen i Tokyo-OS 2020

Vinnaren i årets EM är klart för OS i Tokyo 2020 i form av kontinentmästare. Tvåan får en OS-kvalplats och det kan även EM-trean få om ett europeiskt lag vinner VM i Japan nästa år. Om det blir samma vinnare i VM som i årets Europamästerskap får EM-tvåan en direktplats till OS.

Om samma lag går långt i VM i Japan 2019 som i EM kan dock OS-kvalplatserna börja sippra nedåt i årets EM-tabell. Till OS 2008 och 2012 gick kvalplatserna ända ner till EM-åttorna. Inför OS i Rio de Janeiro 2016 krävdes det dock en fjärdeplats i EM för att få spela ett OS-kval. Totalt sett är det endast tolv lag som får delta i ett olympiskt spel och Sverige har nu spelat tre raka OS-turneringar.

De som är direktkvalificerade till OS är värdnationen Japan, VM-vinnaren 2019 och fyra kontinentmästare (Europa, Asien, Sydamerika och Afrika). Angola säkrade nyligen sin plats genom att vinna det afrikanska mästerskapet.

Tolv lag går till kval om resterande platser. De rör sig om lag 2—7 i VM nästa år, plus två lag från de två bästa kontinenterna i VM samt ett från de övriga två kontinenterna. De delas upp i tre fyrlagsgrupper och de två främsta får spela OS. Kvalturneringen hålls 19—22 mars 2020.

2018: Sexa.

Sverige har även deltagit i nio VM och bästa placering är en fjärdeplats (2017). På tre OS-turneringar är en sjundeplats (2016) bästa facit.