Svenske superstjärnan söker ny häst

Sportsligt blev 2016 ett av stjärnryttaren Rolf-Göran Bengtssons mest framgångsrika år.…Likaså ett av de mest inkomstbringande – enbart under Global champions tour hoppade han in närmare åtta miljoner kronor.…Under 2017 väntar nya utmaningar. - Jag söker en EM-häst, avslöjar han för GP.

ANNONS
|

EM i Göteborg i augusti är årets stora händelse för den som är intresserad av ridsport. Inte minst är mästerskapet på hemmaplan det stora målet för de svenska elitryttarna. - Jag vill gärna vara med, säger Rolf-Göran Bengtsson ödmjukt. ”Vill gärna vara med…” En av Sveriges mest framgångsrika hoppryttare genom tiderna ”vill gärna vara med” i ett EM på hemmaplan. - Jag tar inget för givet, konkurrensen är hård, det är mycket som klaffa, säger han. Som? - Tja, jag ska ha en häst…

Drömhästen pensioneras

Hemma i stallet utanför Breitenburg i Tyskland står OS-hästen Unita och utmanaren Clarimo som de starkaste korten. – Därutöver har vi ett antal yngre och lovande hästar som har framtiden för sig. Det vi behöver är en mer färdig och rutinerad häst, bland annat med tanke EM. Det är en sådan häst som vi primärt söker, säger han till GP. En topphäst till superstjärnan RGB alltså.

ANNONS

Det borde väl inte vara en omöjlighet med tanke på ditt CV? – Det är klart att vi får förfrågningar om att rida och tävla olika hästar, men vi är mer intresserade av en häst som vi kan jobba långsiktigt med, säger han.

Drömhästen Casall som Rolf-Göran Bengtsson har haft stora framgångar med de senaste fyra åren går i pension till våren. – En sådan fantastisk häst får man nog aldrig igen, säger han, något dämpad i tonen. Han är unik.

Den 12:e december prisades både RGB och hästen vid en stor tv-gala i Milano. Casall utsågs till ”Världens bästa häst” medan Rolf-Göran Bengtsson fick ”nöja” sig med att bli utnämnd till ”Bästa ryttare".

På podiet var han inte sen att hylla Holsteiner Verband för hästen liksom teamet hemma i stallet, inte minst för hans största framgång under året, totalsegern i Global champions tour.

Drog in 4,5 miljoner

Det var lördagen den 5 november som drömmen blev verklighet. Rolf-Göran Bengtsson använder själv ordet dröm eftersom det var den här framgången som han målmedvetet och noggrant kämpat för under lång tid.

Så här summerade han den historiska segern i Doha då han som förste svensk vunnit en av världens tuffaste hopptävlingar. – Det blir ett glas champagne i kväll. Det här är galet, helt otroligt…

ANNONS

Rolf-Göran Bengtsson från Södra Sandby utanför Lund, en man som sällan använder stora ord, var inte bara lycklig och glad.

Han var lättad. Målet var nått.

Inte enbart för att han med dubbelsegern (han vann även Grand Prix) drog in smått ofattbara 4,5 miljoner kronor till framtida investeringar, utan också för att den 54-årige stjärnryttaren visste att det förmodligen var hans sista chans att vinna med kompisen Casall, den 7-årige superhingsten som han så gärna ville dela upplevelsen med.

Två gånger hade RGB blivit tvåa efter att i princip ha stupat på mållinjen och 2015 blev det en tredjeplats.

Totaltiteln i Global Champions tour ser han som en av karriärens största. Att han och Casall dessutom tog hem tre Grand Prix-segrar i serien under året gör inte bedriften mindre.

Jämför med EM och OS

– Varje titel, varje seger, varje upplevelse har sitt värde. Men det är klart att den här segern var stor för mig på många sätt, säger han och fortsätter: –Jag har inga problem med att jämföra den segern med mitt EM-guld eller med mitt OS-silver. Konkurrensen är stenhård och eftersom touren pågår under en längre tid blir den en bra värdemätare, säger Rolf-Göran Bengtsson. Men 2016, där han även tog hem prestigefyllda Falsterbo Grand Prix med Clarimo, innehöll inte bara framgångar. Två och en halv månad tidigare var stämningen en annan. Det var OS i Rio och Rolf-Göran Bengtsson och stoet Unita inledde mästerskapet på sämsta tänkbara sätt: Med 16 fel i första rundan.

ANNONS

Därmed var chansen till individuell medalj borta. Några dagar senare fick både han och hästen revansch – bara ett ynka tidsfel när mästaren rutinerat lotsade sin springare runt banan. – Skönt, man vill ju inte vara något som Sverige har släpat hit, förklarade Rolf-Göran Bengtsson med tillägget: – Det är synd att inte OS börjar nu.

Skulle ha agerat annorlunda

Fyra månader senare, när GP ber Rolf- Göran Bengtsson summera 2016, får han frågan om han med facit i hand kunnat agera annorlunda. – Unita var den häst jag hade och jag tycker att hon som helhet klarade sig bra, då är jag mer kritisk mot mig själv. Jag skulle ha gett henne ytterligare någon tävling före OS, då hade hon förmodligen varit lite lugnare i den första hoppningen, säger han.

Att Casall skulle till Rio fanns inte på kartan.Det var tidigt bestämt att hingsten skulle avstå såväl mästerskapet som världscupen för att enbart ha fokus Global Champions Tour. Ett beslut som minst sagt slog väl ut.

För knappt två år sedan, i samband med Gothenburg horse show, kunde GP avslöja att Casalls pensioneringsplan inletts.

Tanken var att successivt trappa ner eftersom hingsten fortfarande hade mycket att ge på de stora tävlingarna. Dessutom vill inte teamet göra slutet tvärt.

ANNONS

En vinnare som älskar att hoppa, som älskar att segra och som dessutom påtagligt njuter av framgången och av publikens uppmärksamhet kan inte plötsligt bara bli Mr Nobody i en hage. Så nu är avskedsturnén spikad.

Sista tävlingen i Sverige

Den inleds med tävling i Basel i januari – därefter blir det farväl i Göteborg i slutet av februari, Casalls sista tävling I Sverige. Teamet avser att lägga in ytterligare en tävling innan det är dags för Casalls stora final i Hamburg i maj, därefter väntar avel och semester. Från maj till augusti då det är EM i Sverige är det inte så himla långt… -Men från dags dato är det drygt åtta månader, en ganska lång tid i en så gammal hästs liv, säger han.

Rolf-Göran Bengtsson lämnar ingen öppning.Beslutet är fattat i samråd med ägarna. Planen för helheten måste vara långsiktig.

I maj gör ”världens bästa häst” sin sista tävling, på hemmaplan i Tyskland.

Casall pensioneras – har du själv några planer på pension…? – Nej, den väntar vi med, det är ingen brådska. Så länge jag får vara frisk och fortfarande tycker att allt det här är roligt, så är det bara att köra på, säger Rolf-Göran Bengtsson.

Om 2016 var segeråret så ser han 2017 som uppbyggnadsåret. – De yngre hästarna ska tränas och tävlas, säger han.

ANNONS

Dottern gillar att vara i stallet

Det gör att tävlingsåret – förutom siktet på EM – blir annorlunda för att i högre grad handla om tvåstjärniga tillställningar än om de stora och penningstinna tävlingarna. Det andra skälet till förändringen är att Bengtsson inte vill vara borta från familjen lika mycket som under senare år.

På juldagen var det två år och fyra månader sedan han blev pappa till Pamina Caroline. Något som förstås förändrade livet. – Det är full fart, säger han med ett skratt, hon gillar att vara med i stallet och sköta om hästarna, säger han. Och har förstås redan varit uppe på hästryggen…? -Grannen har en klok gammal shetlandsponny som hon brukar få sitta på, men hon vill gärna sitta upp på de stora hästarna, säger Rolf-Göran Bengtsson. Inte utan förtjusning.

Fakta: Rolf-Göran Bengtsson

Ålder: 52 år. Är: Hoppryttare (senast rankad som nr 15 i världen). Utbildad till: Mekaniker. Familj: Hustrun: Evi Penzlin (även hon hoppryttare) och dottern Pamina Caroline. Bor: På en gård i Breitenburg, Tyskland. Uppväxt: På en gård i Södra Sandby utanför Lund. Tävlar för: Flyinge ryttarförening.

Fakta: Tunga meriter

Ett urval av Rolf-Göran Bengtssons tyngsta meriter: * Totalsegrare av Global Champion tour 2016. * Europeisk Mästare i Madrid 2011. * Individuellt silver vid OS i Hong Kong 2008. * Silver i lag vid OS i Aten 2004. * Silver i lag vid EM i Arnheim 2001. * Bronsmedaljör vid EM i Arnheim 2001. * Belönades med Sveriges Radios Jerringpris 2011.

ANNONS