Trots sin eleganta blå smoking blev Victor Hedman utan pris på NHL-galan i Las Vegas.
Trots sin eleganta blå smoking blev Victor Hedman utan pris på NHL-galan i Las Vegas.

Svenskarna utan pris vid NHL-galan

Två av tre nominerade var svenskar. Men varken Erik Karlsson eller Victor Hedman fick priset som NHL:s bäste back. Det gick i stället till Brent Burns.

ANNONS
|

För första gången var två av tre nominerade backar till Norris Trophy-priset svenskar. Men det slutade med att San Jose Sharks Brent Burns tog hem priset vid galan i Las Vegas.

Tampa Bays Victor Hedman och Ottawas Erik Karlsson verkade inte alltför ledsna för det.

- Nej, ingen är besviken en sådan här kväll. Det går inte att tycka något annat än att Brent är en värdig vinnare, säger Victor Hedman till Aftonbladet.

ANNONS

- Det var en upplevelse att få vara här. Och jag vann väl priset för bästa klädsel, eller hur, säger Hedman med ett skratt, till Expressen , när han lämnar tillställningen i sin mörkblåa smoking.

Hyllas av vinnaren

Svenskarna hyllades av vinnaren Brent Burns.

- Både Erik och Victor är fantastiska backar. Jag är hockeynörd och tittar jämnt när de spelar och tycker att jag lär mig något nytt av dem varje gång, säger Burns.

- De kommer att få många nya chanser att vinna det här priset.

De tre nominerade var överlägsna i backarnas poängliga i grundserien. Där stod Burns för 76 poäng på 82 matcher, Hedman gjorde 72 poäng på 79 matcher och Karlsson 71 poäng på 77 matcher.

ANNONS

Edmontons Connor McDavid blev galans kung med två priser. Han vann Hart Trophy, priset för den mest värdefulle spelaren. Och han fick gå upp på scenen ännu en gång och ta emot Ted Lindsay Award, spelarnas pris, från legendaren Wayne Gretzky.

20-åringen, som vann poängligan efter att ha gjort totalt 100 poäng, är den tredje yngsta spelaren i ligans historia att vinna priset. Gretzky och Sidney Crosby vann priset som 19-åringar, 1980 respektive 2007.

Matthews bästa nykomling

Auston Matthews, 19, tilldelades Calder Trophy, priset för bästa nykomling. Matthews gjorde 40 mål under säsongen och sammanlagt flest poäng, 69, av alla nykomlingar i ligan. 19-åringen var Torontos förstaval i draften 2016. Han är den tionde spelaren i klubbens historia att vinna priset.

Columbus målvakt Sergej Bobrovskij tilldelades Vezina Trophy, säsongens bästa målvakt.

TT

Fakta: NHL:s prisregn

Ett urval av pristagarna på NHL-galan:

Norris Trophy (bästa back): Brent Burns, San Jose Sharks.

Selke Trophy (bästa defensiva forward): Patrice Bergeron, Boston.

Calder Trophy (bästa nykomling): Auston Matthews, Toronto.

Jack Adams Award (bästa coach): John Tortorella, Columbus

Vezina Trophy (bästa målvakt): Sergej Bobrovskij, Columbus

Ted Lindsay Award, (spelarnas pris): Connor McDavid, Edmonton

Hart Trophy (mest värdefulla spelare): Connor McDavid, Edmonton

ANNONS