HV71:s målvakt Fredrik Pettersson-Wentzel kunde inte rädda laget kvar i CHL. Arkivbild.

Svenska mästarlaget utslaget ur CHL

Bäst i Sverige – men inte i närheten av Europatronen. SM-guldlaget HV71 är utslaget ur Champions Hockey League efter 0–3 borta mot tjeckiska Trinec i den sista gruppspelsomgången.

|

HV71 var tvingat att vinna matchen under ordinarie tid för att ta sig vidare till åttondelsfinal men fick en mardrömsstart. Vladimir Svacina gjorde 1–0 för hemmalaget efter lite mer än en minut och Jiri Polansky utökade till 2–0 innan det hade gått tio minuter av första perioden. Bohumil Jank satte 3–0 i tom bur.

Trinec gör i och med segern tyska Mannheim sällskap i åttondelsfinal från grupp D.

Övriga svenska lag i turneringen – Malmö, Växjö, Brynäs och Frölunda – var klara för avancemang inför den sista gruppspelsomgången. Ett par gruppsegrar låg dock fortfarande i potten.

För Brynäs såg gruppsegern väldigt länge ut att vara säker. Till och med när München kvitterade till 2–2 på slutet i numerärt överläge kändes förstaplatsen i gruppen fortfarande klar.

Men i den absolut sista sekunden styrde Maximilian Daubner pucken – i mål.

3–2 till München, efter en extra titt på matchklockan och en videogranskning – och en sensationellt och snöpligt tappad gruppseger för Brynäs.

- Pinsamt. Inställningen i dag kan man kräva mycket mer av, sade lagkapten Jacob Blomqvist till Viasat efter den dramatiska matchen.

För Malmö blev det dock gruppseger utan någon större dramatik. 3–0 mot tjeckiska Brno säkrade förstaplatsen i grupp B för skåningarna.

Frölunda var redan klar gruppetta inför avslutningen, men avslutade i stil med en 3–1-vinst borta mot franska Gap Rapaces.