Svenska stjärnan vinner Vasaloppet

Det har åter blivit dags för det klassiska långloppet mellan Sälen och Mora. Följ vår direktrapportering från Vasaloppet här.

ANNONS
|

I fjol trängdes hon av en manlig åkare och missade sin första seger i Vasaloppet. I år siktar Britta Johansson Norgren på revansch. Men då måste hon slå tjeckiska rivalen Katerina Smutna i en duell som kan bli en riktig klassiker.

-Jag inser det, säger Britta Johansson Norgren, som tillägger att det finns fler segerkandidater.

Det senaste året har Britta Johansson Norgren och Katerina Smutna haft en unik serie dueller i långloppscupen Ski Classics.

Fyra gånger i vinter har Smutna vunnit med ett stavtag före Johansson Norgren, som har en seger med Smutna på andra plats.

Allt borde tala för Smutna på söndag, men Johansson Norgren håller inte med och radar upp faktorer som gynnar henne.

ANNONS

-Smutna har inte tagit någon klar seger före mig, samtidigt som det funnits förklaringar till att jag har förlorat. En gång hade jag exempelvis en arm som gjorde ont. Segern i lördagens Tjejvasan (slog banrekord) visade också att jag är på väg mot årets formtopp. Jag har inte känt mig så stark i vinter som nu, säger hon.

-Vasaloppet, med den längre distansen, passar mig extra bra. Dessutom vill jag verkligen ha revansch för fjolåret. Det är en extra viktig känsla och drivkraft.

Det var i fjol som Britta Johansson Norgren ledde länge men blev uppåkt av Katerina Smutna. Johansson Norgren blev sedan störd av en manlig åkare när det var dags för spurten och slutade tvåa.

Om segerloppet

Då fick arrangören kritik för ambitionen att skilja på de bästa damåkarna från herrarna med hjälp av visselpipor och skyltar. Nu går man tillbaka till tidigare ordning där det är hänsyn enligt långloppets egna regler som gäller.

-Det är en bra åtgärd i väntan på att man hittar en mer permanent lösning, säger Britta Johansson Norgren, som redan här avslöjar söndagens segertaktik:

-Jag kommer att öppna i ett hårt tempo och verkligen jobba för att göra de andra åkarna trötta. Skulle ändå Kristina Smutna hänga på kommer jag att göra flera ryck och fartökningar i backarna på banans sista del. Jag vill helst inte vara tillsammans med henne till upploppet.

ANNONS

Drömmer om segern

Britta Johansson Norgren har inte mindre än tre andraplatser i Vasaloppet.

-Många påminner mig om hur nära jag har varit. Det skulle också betyda väldigt mycket för mig som skidåkare att få vinna Vasaloppet. Jag längtar verkligen efter den segern, säger Britta Johansson Norgren, som är medveten om att hon blivit den stora svenska profilen i Vasaloppet sedan de manliga svenska åkarna inte hänger med toppåkarna.

-Den rollen tar jag gärna, mycket därför att det finns möjlighet att inspirera fler tjejer till att satsa på långloppen. Här finns en trevlig atmosfär mellan åkarna som jag och många andra uppskattar.

Fakta: Tio senaste vinnarna i Vasaloppet

2016: Katerina Smutna, Österrike.

2015: Justyna Kowalczyk, Polen.

2014: Laila Kveli, Norge.

2013: Laila Kveli, Norge.

2012: Vibeke Skofterud, Norge.

2011: Jenny Hansson, Sverige.

2010: Susanne Nyström, Sverige.

2009: Sandra Hansson, Sverige.

2008: Sandra Hansson, Sverige.

2009: Elin Ek, Sverige.

Fakta: Britta Johansson Norgren

Född: 30 mars 1983 i Bälinge.

Bor: Östersund.

Familj: Maken Jonas Johansson och dottern Emilia, 5.

Meriter i VM: Stafett: silver 2011 och brons 2009.

Intresse utanför idrotten: Gillar djur, helst hästar.

Övrigt: Har ett SM-guld i sprint 2009. Två segrar i Tjejvasan.

ANNONS