Nicklas Svedberg siktar högt med nykomlingen Timrå.
Nicklas Svedberg siktar högt med nykomlingen Timrå.

Svedberg siktar högt: "Ska slåss i toppen"

Senast han spelade i SHL fick han fira SM-guld. Nu säger alla tips att målvakten Niklas Svedberg får slåss i botten med SHL-nykomlingen Timrå.

ANNONS
|

En klassiker är tillbaka i ishockeyns finrum. Efter fem säsonger i allsvenskan, och konkurshot efter degraderingen 2013, gör Timrå comeback i SHL.

Satsningen som tog klubben tillbaka leddes av unga spelare där nu NHL-flyktade Jonathan Dahlén, 20 år, bar laget och blev den store kvalhjälten.

Timrå har fortfarande ett ungt lag – yngsta medelåldern i serien med 24,7 år – men i år blir en 29-åring den viktigaste spelaren.

Siktar högt

Efter sex säsonger i NHL, KHL och AHL ska målvakten Niklas Svedberg, guldmålvakt i Brynäs 2012, se till att Timrå får framgångar.

ANNONS

Han nöjer sig inte med nytt kontrakt, även om det är i den tabellregionen alla experter ser Timrå.

- För mig spelar det ingen roll hur andra ser oss, det handlar om var vi själva ser oss. Vi är nykomlingar och det blir en tuff utmaning, men jag tror på vårt lag och att vi kommer att vara med och utmana.

- Har man inte den inställningen kan man lika gärna lägga av, säger Svedberg.

Han tillbringade förra säsongen i Minnesotas organisation, men fick nöja sig med spel i AHL och Iowa. Efter en hel del funderande bestämde han sig för att flytta hem till SHL.

- Jag hade en väldigt bra dialog med Timrå efter säsongen i Nordamerika. Sedan bestämde jag mig sent för vad jag ville göra och de hade bäst tålamod, förklarar han klubbvalet.

ANNONS

Tog sig till NHL

TT: Är du nöjd med dina år utomlands?

- Hade jag fått välja hade jag varit förstemålvakt i NHL nu, men jag tycker att jag hela tiden har krigat bra och tagit steg. Jag kom upp i NHL och spelade bakom en av världens bästa målvakter i Tuukka Rask. I Ryssland hade jag ett fantastiskt bra första år, men sämre andra, säger Svedberg som spelade 18 NHL-matcher i Boston 2014–15.

Svedberg har skrivit tvåårskontrakt i Timrå och gillar att få en stor roll. Med det kommer press och förväntningar:

- Det är inget konstigt, det visste jag när jag skrev på att jag måste prestera. Det kräver jag av mig själv också. Jag är ödmjuk inför uppgiften och vet att det kommer att bli en tuff utmaning. Det gäller att vara stark och leverera. Att hantera den pressen har man lärt sig utomlands.

ANNONS

SM-guldet med Brynäs är fortfarande hans höjdpunkt i karriären.

- Det är ett fantastiskt minne och även om jag haft bra år i NHL och KHL är det SM-guldet som står högst. Det är klart att man vill uppleva det igen, men det är extremt tufft att vinna.

TT

Fakta: Så har det gått för nykomlingarna

2017–18: Mora. 13:e i grundserien, kvalseger över Leksand.

2016–17: Leksand. Sist i grundserien, kvalförlust mot Mora.

2015–16: Rögle. Elva, fortfarande kvar i SHL.

Malmö. Tolva, fortfarande kvar i SHL.

Karlskrona. Sist i grundserien, kvalvinst över AIK. Åkte ur 2018.

2014–15: Djurgården. Nia, fortfarande kvar i SHL.

2013–14: Leksand. Sjua. Åkte ur 2015.

Örebro. Elva, kvar i kval. Fortfarande i SHL.

ANNONS