Janne Andersson har inga stora problem, men några småsaker att grunna på, inför kvällens VM-genrep.
Janne Andersson har inga stora problem, men några småsaker att grunna på, inför kvällens VM-genrep.

Svaren som Sverige vill ha mot Peru

Det är bara en träningsmatch, säger Janne Andersson. Men nog vill den svenska förbundskaptenen ha svar på en del frågor i kvällens landskamp mot Peru, den sista inför VM i Ryssland. Här är några av dem:

ANNONS
|

Håller Ekdal?

En av Sveriges potentiella nyckelspelare i VM är Albin Ekdal. Men det är under förutsättning att han klarar sig utan skavanker. De senaste åren har karriären ofta störts av skador, och innermittfältaren har inte spelat 90 minuter sedan i november. Blir det en hel och skadefri match mot Peru?

Sitter försvarsspelet?

Sveriges solida försvarsspel har varit grunden till det lyckade kvalet, och även i 0–0-matchen mot Danmark senast såg det stabilt ut. Mot Peru, som inte har förlorat en landskamp sedan hösten 2016, får Andreas Granqvist och övriga ett tufft test för att se om den svenska defensiven är i form för att stå pall även mot högklassigt motstånd.

ANNONS

Hur är det med målskyttet?

Om försvarsspelet fortsatte att se stadigt ut mot Danmark, var det sisådär med offensiven. Sverige skapade väldigt få målchanser, och har bara gjort två mål på de sex senaste landskamperna (januariturnén borträknad). Det är Janne Andersson medveten om, och mot Peru vill han ha ett bättre ordnat anfallsspel, där man lyckas spela sig fram till anfallsparet Ola Toivonen och Marcus Berg.

- Jag hoppas att vi kan få i gång ett lite bättre eget spel än mot Danmark. Periodvis var det bra, men periodvis tappade vi boll lite för enkelt. Det är grejer som vi har jobbat med, att vara tydligare i vårt passningsspel och i våra rörelser, och på så sätt ha boll lite högre upp i planen än mot Danmark, säger Janne Andersson.

Claesson eller Durmaz?

Laguppställningen mot Peru är den troliga startelvan också i VM-premiären mot Sydkorea. I nuläget i alla fall. Men Jimmy Durmaz fick goda vitsord för sin insats mot Danmark och utmanar om en plats till höger på mittfältet. Det är upp till Viktor Claesson, som på sistone har lagt beslag på platsen, att göra en bra match mot Peru för att vara säker på att starta i VM-premiären.

ANNONS

Sverige–Peru har avspark på Ullevi i Göteborg klockan 19.15.

TT

Fakta: Startelvan mot Peru

Sveriges startelva (4–4–2): Robin Olsen – Mikael Lustig, Victor Nilsson Lindelöf, Andreas Granqvist, Ludwig Augustinsson – Viktor Claesson, Sebastian Larsson, Albin Ekdal, Emil Forsberg – Ola Toivonen, Marcus Berg.

ANNONS