"Surrealistiskt att prata med statsministern"

Hanna Öberg var omtumlad, omsvärmad och överlycklig efter det sensationella OS-guldet.
– Jag är nästan själv imponerad, säger 22-åringen.

ANNONS
|

Hon har aldrig varit på pallen i ett världscup-lopp. Men i sin unga karriärs största tävling gjorde hon allt rätt, sköt fullt och skidade hem sin första seniormedalj: Ett glimrande OS-guld.

– Ja, självklart är jag förvånad! Jag kunde aldrig tro på det här. Jag visste att den här prestationen skulle kunna ta mig till en medalj, men att jag skulle vinna det är bara otroligt, säger Öberg.

KRÖNIKA: Hanna Öberg, olympisk mästare, Obegripligt

Hon vann dubbla guld i junior-VM för två år sedan. Det var senaste gången hon sköt fullt i alla fyra skjutningarna i ett distanslopp. Med andra ord har Piteå-åkaren nerver av stål och hon var iskall i guldloppet, trots att hon tidigt insåg att medaljer står på spel.

ANNONS

– Det är klart att tanken slog mig, att det gick bra och kunde räcka långt. Men jag har verkligen jobbat mycket mentalt med att ta ett skott i gången. Att jag lyckades med det i dag är jag jättenöjd med. Jag har ju haft en rätt knackig säsong, så jag ville komma hit och göra mina bästa lopp för året. Men att det skulle gå så här bra hade jag aldrig kunnat tro.

Det unga svenska skidskyttelaget har överraskat alla med fantastiska resultat på OS. Och alla hyllar de lagsammanhållningen – och tränaren Wolfgang Pichler som tog över som förbundskapten 2015.

– Jag har tagit steg för steg varje år och sedan Wolfgang kom in har det varit väldigt tuff träning. Det har verkligen funkat för mig och jag litar blint på Wolfgang. Han är ju speciell och det tog ett tag innan man lärde känna honom och lärde sig hur man ska handskas med honom. Det låter ju väldigt mycket kring honom och så där, säger Hanna Öberg.

LÄS OCKSÅ: Forsbergs jubel efter Öbergs OS-succé

Mitt under presskonferensen fick hon en mobiltelefon i handen – och fick prata med statsminister Stefan Löfven.

– Han grattade mig verkligen och tyckte att jag hade gjort det bra, haha. Det är lite surrealistiskt att prata i telefon med statsminister, det måste jag säga.

ANNONS

Kan du beskriva hur stort det här ögonblicket är för dig?

– Jag tror inte att jag fattat det än riktigt. Det kommer nog att ta ett tag. Men redan nu känns det jättestort och jag tror inte det kommer bli mindre direkt.

Hanna slutade femma i jaktstarten, vilket var en framgång som hamnade i skymundan av Sebastian Samuelssons silverlopp. Efter torsdagens lopp är allt ljus på 22-åringen.

– Det inspirerade mig mycket. Och jag har haft några bra lopp innan också, så vi har en riktigt bra känsla i laget. Alla har gjort bra resultat, och nu har vi tre tjejer i masstarten. Vi är ett ungt lag och det var nog ingen som trott att vi skulle vara så bra redan nu. Så det är klart att det är en skräll, säger Hanna Öberg om framgångarna.

ANNONS