Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

1/5

Supertalangen i centrum av japansk sprintervåg

Under den alltid uppgående japanska solen har långdistans alltid stått i centrum. Men nu kan en 18-åring med rötterna i Ghana ändra på en hel nations idrottsidentitet.

Abdul Hakim Sani Brown har inte bara ett underbart namn. Han är dessutom sprintervärldens största talang och han leder en imponerande japansk sprintarmé. När han sprang torsdagens final på 200 meter tog han över Usain Bolts rekord som den yngste någonsin att nå en VM-final. Det var inte den enda milstolpen han nådde den kvällen. Finalplatsen innebar också att han blev den förste japanen på 14 år att vara bland de åtta snabbaste i världen på 200 meter. Då, 2003, slutade Shingo Suetsugu trea. Nu blev Sani Brown inte bättre än sjua – men det kommer fler chanser. 

– Jag är väldigt glad att vara i final här. Jag vill bara säga tack till alla som har stöttat mig – mina föräldrar, min coach och alla som har stöttat mig. Jag lärde mig mycket av det här så jag hoppas jag kan bli bättre nästa mästerskap, säger han. 

VM-debut som 16-åring

Fler mästerskap lär det bli. Abdul Hakim Sani Brown debuterade i VM-sammanhang redan som 16-åring för två år sedan. OS missade han oturligt på grund av en skada men det här mästerskapet visade han med tydlighet att han blir att räkna med i framtiden. 

Finalplatsen på 200 var ett styrkebesked – så också semifinalplatsen på 100 meter. Och där var han inte ensam. Tillsammans med landsmännen Shuhei Tada och Asuka Cambridge utgjorde han en japansk trio – något som aldrig skett innan. 

Förändrad idrottssjäl

Japan har länge vurmat lite extra för långdistans. Maratonlöparna har avlöst varandra i den yppersta eliten och kärleken till långdistans har spridits via bland andra författaren Haruki Murakami. Nu kan dock ett gäng unga japaner vara på väg att förkorta nationens favoritdistans ordentligt. Sani Brown, som har en ghanesisk pappa och en japansk mamma leder förändringen tillsammans med Asuka Cambridge, vars pappa kommer från Jamaica.

Det finns fler exempel på unga japaner med utländska influenser som fört landet uppåt i resultatlistorna på sprintdistanserna. Men enligt Takahiko Yamamura, som tränade Sani Brown under junioråren, kommer inte talangen från de afrikanska rötterna. 

– Han har blivit så bra för att han har varit villig att lära hela tiden, har han sagt till Japan Times. 

Kommer inte byta landslag

I Rio förra året nådde de hela vägen till ett OS-silver i sprintstafetten. Med en 18-åring som bara blir bättre och bättre är frågan om Japan inte kan nå ännu högre i framtiden. Och de behöver inte oroa sig för att Sani Brown skulle lämna sin mors landslag för Ghanas. 

– Jag föddes i Japan och växte upp där. Jag är glad att representera Japan, säger han.

Läs mer om friidrotts-VM 2017
Mest läst