Superhästens sista tävling: "Viktigt att han slutar på topp"

ANNONS
|

Beslutet blev offentligt i slutet av november i fjol och presenterades kort efter att ekipaget tagit hem den efterlängtade totalsegern i den penningstinna tungviktaren Global champions tour i Doha.

Ytterst var det Bengtssons sak att bestämma när det var dags – den friheten hade ägarna i tyska Holsteiner Verband gett honom av den enkla anledningen att han känner Casall bäst.

Kungen tarfarväl

Eftersom hästen är 18 år och tävlar mot världens bästa hopphästar var det aldrig en fråga om att han skulle sluta – det var en fråga om när.

Det var den frågan Rolf-Göran Bengtsson och hans team slet med:

Ett slut där och då, en successiv utfasning under våren eller ett öppet beslut?

ANNONS

Det blev mittalternativet. En kung på hoppbanan kan inte bara sluta tvärt. Han måste ta farväl.

- Det viktiga för mig är att Casall slutar på topp, att han är hel och frisk. Ju längre man väntar, desto större är risken för skador. En skada vore det absolut värsta som skulle kunna hända, säger Rolf-Göran Bengtsson och fortsätter:

- Samtidigt känns beslutet på sätt och vis kluvet eftersom Casall är i toppform och fortfarande har mycket att ge. Att han presterar på topp i konkurrens med den yttersta eliten – och fortfarande älskar att tävla – blir i sammanhanget en paradox. Samtidigt måste beslutet tas någon gång. Det har vi gjort nu och det är i grunden klokt.

Punkt.

Casall är unik

Vi träffar Rolf-Göran Bengtsson en sen eftermiddag hos Billdals Ridklubb.

Han har precis fått i sig en mättande kycklinggryta i ridhusets rymliga fik och laddar för den clinic (uppvisning/utbildning) som han ska ge i det fullsatta ridhuset under kvällen.

Även om det dras i honom från olika håll är han avslappnad och tar sig tid att prata. Inte minst då blir det tydligt hur mycket Casall betytt och betyder för honom. Det riktigt lyser om RGB när han berättar om hästen.

ANNONS

- Casall är exceptionell – i allt. Jag tvivlar på att jag får en sådan häst igen – hästar av den sorten kommer det bara fram några enstaka per år.

Vad gör honom så speciell?

- I grunden är det en väldigt frisk och stark häst med rätt psykiska och fysiska förutsättningar. Tävlingsmässigt har vi från början haft möjlighet att matcha honom varligt och vi har kunnat höja kraven undan för undan. På så vis har det aldrig blivit någon press, Casall har kunnat utvecklas och vänja sig vid förändringar i sin egen takt och successivt hoppat allt högre, säger Rolf-Göran Bengtsson och lägger till en viktig faktor:

Älskar att tävla

- Han älskar att tävla, älskar att vinna och tycker inte om att riva. Det har inte precis gjort saken sämre. Han vet dessutom om att han är stallets kung, säger Bengtsson med ett skratt.

Under de här åren har Casall även haft en kung på ryggen, en av världens bästa hoppryttare som känsligt och skickligt styrt honom över de höga hindren.

Tillsammans har ekipaget haft stora framgångar.

Totalsegern i Global Champions Tour i Doha i slutet av förra året var som sagt en av de större, inte minst efter att ha kommit tvåa två gånger och trea en gång. Nu var det som om de båda kompisarna fick en sista chans – och tog den.

ANNONS

Genom att ta hem såväl Grand Prix som totalsegern drog duon in cirka 4,5 miljoner kronor.

Förutom ett stort antal femstjärniga Grand Prix-framgångar kan det bland meriterna läggas till en individuell fjärdeplats i VM-finalen i Normandie i Frankrike 2014 och ett svenskt lagbrons vid EM i danska Herning 2013.

Året tidigare hade RGB och Casall gått till OS-final i London men en lättare skada i boxen (balltramp) kort före satte stopp. I vanlig ordning lät Rolf-Göran Bengtsson hästens bästa gå i första hand och avstod.

Vid OS i Rio i fjol stod Casall över helt. Tävlingsprio för honom låg istället på ”Touren”, en satsning som lyckades.

Farväl till Göteborg

På lördag kväll väntar ett känslosamt farväl till den svenska publiken under Gothenburg horse show i Scandinavium.

Om allt går enligt plan så är det Casall som Rolf-Göran Bengtsson rider under söndagens världscuptävling. Det blir hingstens sista tävling i Sverige.

- Är han lika pigg och i lika bra form som han har varit hittills, så blir det sannolikt så, säger han.

Under våren väntar ytterligare några internationella stortävlingar för Casall och RGB, Paris och Antwerpen, innan det är dags för det stora och definitiva tävlingsavskedet i Hamburg i maj.

- Sedan blir han pensionär och får ägna sig åt avel. Stallets kung kommer han alltid att vara, säger Bengtsson.

ANNONS

Blir ett tomrum

Tävlingsmässigt blir det ett stort tomrum efter Casall.

Om inte det presenteras någon nyinköpt stjärna under våren så blir det den 14-årige hingsten Clarimo och 13-åriga stoet Unita (tävlade i Rio-OS) som blir RGB:s främsta hopphästar där EM i Göteborg i augusti är det stora målet.

- Det är ju inte precis några dåliga hästar. Någon av dem lär tävla i EM om det blir aktuellt för mig – vem det blir avgörs på tävlingar de närmaste månaderna. Båda har gjort bra resultat och båda har utvecklats och fått mer rutin under det senaste året. Deras kapacitet och möjlighet i femstjärniga tävlingar är mycket bra, summerar Rolf-Göran Bengtsson.

Fakta: Casall Ask

Ålder: 18.

Bor: I ett stall i tyska Breitenburg – när han inte är på resa runt om i världen.

Kön: Hingst – med många fia avkommor.

Ras: Holsteiner.

Ett namn: Inom hoppsporten och på avelsmarknaden.

Har ridits av RGB: Sedan 2005.

Ägare: Holsteiner Verband,Tyskland.

Aktuell: Gör sin sista tävling i Sverige kommande helg.

Fakta: Rolf-Göran Bengtsson

Ålder: 54 år.

Är: Hoppryttare.

Utbildad till: Mekaniker.

Familj: Hustrun: Evi Penzlin (även hon hoppryttare) och dottern Pamina Caroline, 2,5 år.

Bor: På en gård i Breitenburg, Tyskland.

Uppväxt: På en gård i Södra Sandby utanför Lund.

Tävlar för: Flyinge ryttarförening.

Fakta: Tungt meriterad

Här är ett urval av Rolf-Göran Bengtssons tyngsta meriter:

* Totalsegrare av Global Champion tour 2016.

* Brons i lag vid EM i Herning, Danmark 2013.

* Europeisk Mästare i Madrid 2011.

* Individuellt silver vid OS i Hong Kong 2008.

* Silver i lag vid OS i Aten 2004.

* Silver i lag vid EM i Arnheim 2001.

* Bronsmedaljör vid EM i Arnheim 2001.

* Belönades med Sveriges Radios Jerringpris 2011.

* Nio världscupfinaler, åtta delsegrar i världscupen.

ANNONS