SUCCÈN: Dubbla svenska pallplatser

Ida Ingmarsdotter och Hanna Falk var bara ett målfoto från segern i damernas sprintstafett i Toblach. Det svenska herrlaget, med Karl-Johan Westberg och Oskar Svensson, var inte riktigt lika nära – men hade större anledning att fira sin andraplats.

ANNONS
|

Hanna Falk kom in på upploppet som tvåa, passerade ledaren Maiken Caspersen Falla men fick samtidigt se sig slagen av ryskan Natalia Matvejeva som överraskade på insidan.

Det krävdes dock målfoto för att skilja de tre åt.

Det svenska andralaget, med Anna Dyvik och Jonna Sundling, kom sjua. Placeringen hade kunnat bli ännu bättre om inte Sundling obstruerats av landsmaninnan Hanna Falk under loppet, något Falk fick ett gult kort för.

Förvånade svenskar

Om topplaceringen för damerna var väntad var den betydligt mer oväntad för det unga herrlaget.

- Vi var ganska överraskade båda två, det här var inget vi räknat med på förhand, sade Oskar Svensson till SVT.

ANNONS

- Vi hade bra utgångsläge på sista sträckan, så när jag väl fick chansen att köra så tog jag den.

Emil Jönsson, för dagen i det svenska andralaget, tog ledningen tidigt i loppet med tappade plötsligt tio positioner i en enda kurva. När sedan lagkamraten Teodor Peterson ramlade och bröt staven i en kurva så var chansen till en topplacering borta. Men då lyckades i stället det svenska förstalaget, med Karl-Johan Westberg och Oskar Svensson, sakta ta sig upp genom fältet.

Ville vara tvåa

Inför den sista backen ledde de överraskande tävlingen, men spurtspecialisten Alex Harvey blev till slut för svår.

Kanada, där även Len Valjas åkte, vann tävlingen med Sverige på andraplats.

- Karl-Johan gjorde en grym sistasträcka. Jag blev riktigt inspirerad att köra fort. Jag hade en tanke att jag ville vara tvåa in på upploppet, men fick inte riktigt det suget jag ville ha in på upploppet. Och han var riktigt snabb, så det var inget mycket att göra, sade Svensson till SVT.

ANNONS