Uruguays Luis Suárez , vänster, firades efter sitt avgörande 1–0-mål mot Saudiarabien i Rostov.

Suárez sköt historiskt Uruguay vidare

Uruguay gör Ryssland sällskap från grupp A, in i åttondelsfinalspelet vid fotbolls-VM i Ryssland. Barcelonastjärnan Luis Suárez blev historisk matchhjälte i den knappa 1–0-segern mot Saudiarabien i Rostov.

|

Suárez slog påpassligt enkelt in segermålet efter en hörna från Carlos Sánchez i den 23:e minuten. Uruguay, som slutade fyra vid VM i Sydafrika 2010 och slogs ut i åttondelsfinal i Brasilien för fyra år sedan, har nu för första gången någonsin tagit sig vidare från gruppspelet i tre raka världsmästerskap.

Efter matchen var den uruguayanske förbundskaptenen Óscar Tabárez missnöjd med den första halvleken, trots målet.

- Det enda som överraskade mig var den låga nivån från mitt lag under den första halvleken, vi var långt ifrån vår normala standard, det var nog mycket för att Saudiarabien gjorde det svårt för oss, säger han.

1–0-segern mot Saudiarabien gör att Uruguay, VM-guld 1930 och 1950, säkrat en plats bland de två bästa lagen i grupp A tillsammans med hemmanationen Ryssland. På måndag möts nationerna i en ren gruppfinal om att undvika segraren i grupp B (Portugal, Iran eller Spanien).

Ryssland, som besegrat Saudiarabien med 5–0 och Egypten med 3–1, vinner gruppen vid seger eller oavgjort. Uruguay måste övervinna Ryssland framför näsan på motståndarlagets hemmapublik i Samara.

Saudiarabien och Egypten har noll poäng efter två spelade matcher i VM och möts på måndag i Volgograd i en betydelselös match. Även om laget med flest poäng från mötet undviker att bli jumbo.