USA:s Sidney Morin guldjublar efter straffdramatiken i OS-finalen mot Kanada.
USA:s Sidney Morin guldjublar efter straffdramatiken i OS-finalen mot Kanada.

Straffdrama bröt USA:s OS-förbannelse

OS-förbannelsen varade i 20 år. Men efter straffdramat i Sydkorea fick USA äntligen jubla igen.

ANNONS
|

I fem av sex OS-finaler har USA ställts mot Kanada. Den första, i Nagano 1998, slutade med en amerikansk seger men sedan följde tre förluster innan det blev ny guldglädje i Sydkorea.

Precis som tidigare matcher mellan stornationerna var mötet i Gangneung hockeycenter intensivt, tätt och dramatiskt.

Den här gången krävdes straffar för att skilja lagen åt.

Där briljerade matchhjälten Jocelyne Lamoureux-Davidson med fantastisk teknik och såg tillsammans med målvakten Maddie Rooney till att USA:s 20 år långa OS-förbannelse bröts.

"Ren glädje"

- Det fanns inget annat är ren glädje. Alla bara skrek, alla blev så glada och vi bara kastade våra handskar… Det var en chock. Det är så svårt att beskriva känslan. Jag är bara så stolt över den här gruppen. Vi förtjänar det här, sade backen och Modospelaren Sidney Morin.

ANNONS

- Alla har jobbat så hårt för det här ögonblicket och det är det här vi alla har drömt om under hela vårt liv, och att ha den har medaljen runt halsen går knappt att beskriva… Det är fantastiskt.

Tackar Modo

För 22-åriga Sidney Morin inleddes resan till OS-succén i Örnsköldsvik.

När backen inte fick plats i Kanadas tidiga OS-trupp bestämde hon sig för att spela för Modo. Succén i SDHL-klubben ledde till att hon fick ett glädjande samtal från förbundskapten Robb Stauber, en plats i laget och till slut sin efterlängtade medalj.

- Det här vårt Stanley Cup, vårt Super Bowl… Det här är OS, och för oss finns det inget större, sade Morin och riktade ett stort tack till klubben i Sverige.

- Jag är tacksam för alla som har hjälp mig i Modo, att tillåta mig förverkliga min dröm. Det ska bli riktigt kul att få åka tillbaka till dem nu.

ANNONS
Gangneung, TT:s utsände

Fakta: Tidigare OS-vinnare

2018: USA.

2014: Kanada.

2010: Kanada.

2006: Kanada.

2002: Kanada.

1998: USA.

ANNONS