Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/9

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Storskäll på SM i Billdal: "Är nästan overkligt"

Han tillhörde inte förhandsfavoriterna – men felfri hoppning i finalen innebar att Anders Lidbeck kunde fullborda skrällen och ta sitt första SM-guld någonsin. – Nästan en overklig känsla, säger guldmedaljören.

Det var ett profilstarkt startfält med stjärnor som Helena Persson, Robin Ingvarsson och Viktor Melin som var på plats på Billdals Ridklubb när senior-SM i hoppning avgjordes inför fullsatta läktare under söndagen. Men ingen av stjärnorna höll för trycket – och i stället bjöd tävlingen på en jätteskräll när outsidern Anders Lidbeck med hästen Nabucco Z tog hem slutsegern efter felfri hoppning i både kval och final. 

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Fantastiskt roligt, det är nästan en overklig känsla, utbrister Lidbeck när han pratar med GP en stund efter prestigesegern. 

Som bäst hade han tidigare blivit fyra på SM. 

– Jag har vunnit Nordiskt mästerskap i lag, men aldrig individuellt SM. Jag har varit i ledning två gånger, men jag har aldrig vunnit. Så det känns väldigt bra nu. 
Lidbeck var en av åtta ryttare som red felfritt i kvalet. Men han var den enda som lyckades upprepa bedriften i finalen. 

– Han (hästen, Nabucco Z) hoppade jättebra i kvalet och sedan fortsatte det på samma sätt i dag. Jag försökte bara göra min grej och det gick vägen. 

"Kunde inte tro på det innan" 

Sex ryttare återstod av fältet när Lidbeck, som tävlar för Flyinge Ryttarförening, hade ridit klart. Från sidan fick han sedan nervöst följa avslutningen. Men i takt med att en efter en rev bort sig vågade han allt mer tro på en guldmedalj kunde bli verklighet. Och när Victor Melin, som ledde tävlingen efter kvalet, rev var det avgjort. 

– Jag kunde faktiskt inte tro på det innan, men sedan försvann en efter en. Det var nästan en overklig känsla till slut, man surfade in i mål liksom, säger Lidbeck. 

Han fortsätter: 
– Ridsportmässigt är det här det största jag har varit med om, absolut. Det är inget snack.

Stor dramatik om bronset 

En annan som hade en lyckad söndagseftermiddag var Anna Olsson. Hemmahoppet imponerade stort i finalen och lyckades, trots att utgångsläget på förhand var tufft, med att blanda sig i kampen om bronsmedaljen. Och inte förrän en rafflande omhoppning mellan sex ryttare stod det klart att Olsson och hästen Maximillian slutade sjua. 

 – Jag känner faktiskt bara lycka nu, även om det inte blev någon medalj. Det är klart att för hästen skull hade jag önskat att få komma så bra att vi hade fått vara med på prisceremonin, så han hade fått ta emot hemmapublikens jubel, men annars är jag bara nöjd. Jag är så tacksam över att få rida här och att få göra det med den här hästen. Jag ska ge honom den största kramen jag kan, det är han värd, säger Olsson och ler stort. 

Övriga medaljörer i senior-SM blev Stina Lillje, Jump Club Ridsportförening, som tog silver och Åby Ridklubbs Victor Melin, som blev bronsmedaljör. 

Under helgen avgjordes också SM i junior- och Young rider-klassen. Piteå-ryttaren Wilma Marklund tog hem guldet på juniorsidan och i Young rider-klassen slutade det med seger för Mikaela Gustavsson, Strömholms ridsportförening.  

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.