Cristiano Ronaldo satte sitt 109:e landslagsmål och skrev historia mot Frankrike. Bild: Bernadett Szabo AP/TT

Storlagen i "dödens grupp" vidare

Delad poäng – då kan både Portugal och Frankrike jubla över avancemanget till åttondelsfinal. Även Tyskland är vidare efter en sen kvittering mot Ungern. Samtidigt skrev Cristiano Ronaldo historia och tangerade rekordet som meste målskytt i landslagssammanhang.

|

Dramatiken i grupp F nådde sitt klimax under onsdagskvällen.

Det blev 2–2 i stormötet mellan Frankrike och Portugal efter en straffkavalkad, vilket gör att man slutar etta respektive trea i gruppen.

Cristiano Ronaldo skickade in ledningsmålet för portugiserna på straff efter halvtimmens spel sedan franske målvakten Hugo Lloris försökt sig på en boxning i straffområdet och träffat Danilo Pereira i huvudet.

En kvart senare var det dags för nästa straff – den gången för Frankrike och Karim Benzema stegade upp och prickade in kvitteringen.

Ronaldo historisk

Strax efter pausen tog Frankrike också ledningen i matchen. Benzema rann igenom och satte dit sitt andra mål för matchen. Linjedomaren vinkade först för offside, men efter en VAR-koll fick fransmannen jubla.

Efter timmens spel var det dags för ännu en straff – och återigen var det Ronaldo som var iskall. Portugisen lurade Lloris åt fel håll och utjämnade resultatet till 2–2. Ett mål som också gjorde honom historisk.

36-åringen satte sitt 109:e landslagsmål och tangerade Iranske landslagsmannen Ali Daeis rekord från mars 2006.

Tyskland vidare

Andraplatsen i gruppen tar Tyskland, som spelade 2–2 mot Ungern – och undvek ett nytt fiasko.

Ungern tog ledningen i den elfte minuten efter ett nickmål från Adam Szalai. Kai Havertz utjämnade för Tyskland efter en timmes spel, men bara ett par minuter senare var man återigen i brygga sedan András Schäfer återtagit ledningen för ungrarna.

Det såg ut att bli en ännu ett tungt mästerskap för Tyskland, som blev utslagna i VM-gruppspelet senast, men i den 84:e minuten satte Leon Goretzka dit 2–2-målet

När åttondelsfinalerna drar i gång väntar tre riktiga tungviktsmöten.

Belgien ställs mot Portugal, i Sevilla på söndag, Kroatien möter Spanien på Parken i Köpenhamn på måndag och England möter Tyskland i London på tisdag.