Storförlust för sargat Helsingborg

Är Helsingborg på väg mot en ny tuff säsong? Ja, årets första tävlingsmatch vittnar om att så kan vara fallet. Ett skadedrabbat HIF föll med klara 0–3 mot Brommapojkarna i svenska cupen.

|

De senaste månaderna har varit turbulenta för Helsingborg.

Laget föll, till numera världskända skandalbilder, ur allsvenskan – vilket förde med sig att såväl tränaren Henrik Larsson som flera nyckelspelare lämnade klubben.

Per-Ola Ljung har tagits in för att få Helsingborg på rätt köl igen, men efter hela 0–3 mot Brommapojkarna i svenska cupens första gruppspelsomgång går det att konstatera att han – och hela laget – har en hel del att jobba på.

Brommapojkarna, som är tillbaka i superettan efter en säsong i division 1, tog ledningen redan i den åttonde minuten då Christopher Brandeborn hittade rätt. I andra halvlek rann det sedan på utan större problem för stockholmarna. Kevin Kabran satte 2–0, innan Gustav Sandberg Magnusson stängde butiken med sitt 3–0-mål efter en hörna.

- Brommapojkarna spelade som vi visste att de skulle göra. Jag är mindre nöjd med att vi inte kunde hantera det, sade Ljung, som på grund av skador ställde ett ungt och orutinerat lag på planen.

"Bajen" och Blåvitt illa ute

I grupp 7 var Hammarby illa ute mot Nyköping. Hammarby gick ifrån till 3–0 i slutskedet av första halvlek, då nyförvärvet Jiloan Hamad satte dit ett välplacerat skott. Men Nyköping, till vardags i division 1, kämpade sig tillbaka och reducerade två gånger om. Hammarby fick Mats Solheim utvisad, men höll ändå undan och vann med 3–2. I gruppens andra match besegrade Östersund Varberg med 2–1.

IFK Göteborg hade det också oväntat tufft hemma mot Ljungskile, som halkat in i grupp 3 på ett bananskal efter att Ängelholm dragit sig ur.

Blåvitt ledde med 3–0 i halvtid, men släppte in två mål efter pausvilan och fick kämpa för att säkra 3–2-segern.

- I andra halvlek var det inte mycket som var rätt, men vi vann i alla fall, sade Göteborgs tränare Jörgen Lennartsson till C More.

Bara kryss för HBK

Den allsvenska nykomlingen Halmstad fick bara oavgjort, 2–2, mot division 2-laget Vänersborg i grupp 2.

Örebro fick också nöja sig med kryss, efter att ha tappat 1–0 till 1–1 mot Åtvidaberg i grupp 8. I samma grupp besegrade Häcken Norrtälje med klara 4–0.