Stavhopparen Armand Duplantis är Europatvåa och ett av de största svenska medaljhoppen i EM. Arkivbild.
Stavhopparen Armand Duplantis är Europatvåa och ett av de största svenska medaljhoppen i EM. Arkivbild.

Stor trupp men få medaljhopp

Karin Torneklint har tagit ut sin största mästerskapstrupp som förbundskapten, 66 stycken, till friidrotts-EM i Berlin. Däremot tror hon inte på fler medaljer.

ANNONS
|

I senaste EM, i Amsterdam för två år sedan, blev det fyra medaljer.

- Vi hoppas kunna upprepa det. Men vi har med många unga och det är många som gör sitt första mästerskap, säger hon.

I Torneklints två tidigare EM-trupper, 2014 och 2016, tog hon ut 60 aktiva. Att det nu är fler förklarar hon med att dels att det är många som klarat det svenska förbundets kvalificeringsgränser, dels att Sverige fått med fem lag – förutom stafettlagen på 4x100 och 4x400 meter även ett maratonlag för damer.

ANNONS

- Vi har inte sänkt några gränser. De är satta så att man ska kunna ha en rimlig chans att kunna ta sig vidare från första omgången, säger hon.

Hopp om tio till final

- Har vi många som klarat kvalgränserna tycker vi absolut att de ska vara här och inte behöva stanna hemma för att det blir för dyrt för oss. Vi jobbar hårt för att få in pengarna och det är tack vare sponsorerna som det är möjligt med en så här stor trupp.

Hon hävdar bestämt att inga är uttagna för att vara med och se och lära.

- Alla är här för att tävla, de ska ta chansen. Men jag hoppas att de ska vara med i många EM framåt i tiden och kanske VM nästa år och då är det bra att ha gjort något mästerskap.

ANNONS

Förutom tre-fyra medaljer är målet för den svenska truppen att ett tiotal tar sig till final.

Tre med störst chans

TT: Vilka har störst medaljchans?

- De tre som ligger bäst till på listorna är Armand (Duplantis, stavhopp), Daniel (Ståhl, diskus) och Meraf (Bahta, 5000 och 10000 meter) som är i toppen allihop. Sedan har vi många fjärde- och femteplatser, säger förbundskaptenen.

- Sedan har en del av medel- och långdistansarna, som inte ligger riktigt lika högt på listorna, visat väldigt god form in mot mästerskapet. Andreas Kramer (800 meter) är den som visat absolut bäst form med svenskt rekord i Karlstad innan han åkte hit.

TT: Blir det något guld?

- Jag hoppas det, det blev inget senast. Men vem som tar det vet jag inte. De får gärna ta fler också om de vill.

ANNONS
Berlin, TT:s utsända

Fakta: Svenska medaljhopp

Armand Duplantis, stavhopp

Har haft en mycket stark säsong med tvårekordhöjningar av det svenska tillika juniorvärldsrekordet, till 5,93, vilket gör att han är världstrea just nu. Endast fransmannen Renaud Lavillenie har hoppat högre än Duplantis av de europeiska hopparna. 18-åringen har vunnit i Diamond League, i Stockholm, och är stabil över 5,80. Han vann junior-VM på 5,82.

Daniel Ståhl, diskus

Fjolårets VM-tvåa har inte haft en lika bra säsong som han hade förra sommaren. Skador och sjukdomar i våras gjorde att han blev försenad med sin träning och det dröjde tills han fick till tekniken. Men i sista tävlingen före EM, GP-tävlingen i Karlstad för 1,5 vecka sedan, slog han till med ett säsongsbästakast på 69,11. Det gör honom till tvåa i Europa i år bakom den regerande världsmästaren Andrius Gudzius, Litauen.

Meraf Bahta, 5000 meter och 10000 meter

Hon har både EM-guld (2014) och EM-silver (2016) i bagaget på 5000 meter och kapacitet att ta medalj även på den dubbla distansen. I år är hon Europatrea på 5000 meter, men har i sommar sprungit flera kortare distanser som uppladdning inför EM. Oklart hur mycket utredningen kring hennes missar i vistelserapporteringssystemet har påverkat henne inför EM.

Angelica Bengtsson, stavhopp

Har satt svenskt rekord två gånger i sommar. 4,73 kom i genrepet i Karlstad för 1,5 vecka sedan, vilket gör henne till Europafemma. Har varit stabil på höga höjder.

Napoleon Solomon, 3000 meter hinder

24-åringen är femma i Europa i år efter att ha förbättrat sitt personbästa med fem sekunder, till 8.23,54, i Diamond League i Rom. Har placerat sig bra i flera andra internationella tävlingar.

Andreas Kramer, 800 meter

Satte svenskt rekord i sista tävlingen för EM, i Karlstad för 1,5 vecka sedan med 1.45,03. Då visade han också upp en snabb spurt som är bra att ha med sig till EM där tiderna inte har någon betydelse utan det taktiska kan avgöra. Han gick till semifinal i VM i fjol.

ANNONS