Charlotte Kalla är övertygad om att större mångfald bland ledarna skulle ge bättre resultat. Arkivbild.
Charlotte Kalla är övertygad om att större mångfald bland ledarna skulle ge bättre resultat. Arkivbild.

Stjärnorna vill se fler kvinnliga ledare

Det behövs fler kvinnliga ledare inom svensk skidsport. Det är de aktiva idrottarna överens om.

ANNONS

Svenska skidförbundet har länge haft svårt att locka kvinnor till ledarroller inom de olika landslagen. Men de aktiva vill se en förändring.

– Det är klart att det är bra om det finns både killar och tjejer som är tränare. Och landslaget har ändå försökt att göra en satsning på det, att utbilda extra många tjejer för att det ska bli fler framöver. Men det tar ju tid att växa in i det och finns det en kultur bakom, att det oftast är män som är tränare och har hamnat i den rollen, då blir det ju så att fler män söker sig till den rollen, säger alpinåkaren Sara Hector.

ANNONS

Första på 20 år

Inom det alpina är landslagskoordinatorn Kristina Hultdin ensam kvinna bland ledarna närmast A-landslagsåkarna. Och på längdsidan blev Annika Zell i fjol den första kvinnliga A-landslagsledaren på över 20 år.

– Det är ju inte många kvinnliga ledare oavsett om man kollar på vallarteamet eller förbundskaptener, säger längdåkaren Charlotte Kalla.

– Och det är alltid positivt med mångfald. Man har sett många studier på att ju mer jämställt det är, desto bättre blir resultatet. Det är inte bara inom idrotten det är så.

Det har funnits uppgifter om att Zells anställning kom till bland annat efter att flera landslagsåkare krävde att få in en kvinnlig ledare. Det är ingenting som Kalla känner till.

– Men det kan säkert vara så att det har kommit önskemål från andra.

"Kan bana väg"

Även de manliga åkarna vill se en förändring.

– Det kanske känns som att det är för få där, att det kanske inte finns några riktiga förebilder. Men nu har vi några i de yngre leden och jag hoppas att fler hakar på det. Det vore självklart väldigt bra. Det skulle man ju vilja, att kompetensen stannar inom skidåkningen. Man har ju lärt sig väldigt mycket under åren, så det borde vi ta vara på, både bland killar och tjejer, säger alpinlandslagets Mattias Hargin.

ANNONS

Daniel Rickardsson, längd:

– Nu har vi en kvinnlig damtränare, så det är ett steg på vägen. Det finns ju ingen skillnad mellan män och kvinnor på den fronten, absolut inte, så det ska ju kunna vara jämställt. Jag tror att det är jätteviktigt att få in dem, jag tror att det kan bana väg för framtiden.

ANNONS