IFK Göteborg och Östersunds FK är två av de allsvenska klubbarna som permitterat sina spelare. Arkivbild.
IFK Göteborg och Östersunds FK är två av de allsvenska klubbarna som permitterat sina spelare. Arkivbild. Bild: Thomas Johansson / TT

Stjärnor permitteras – staten betalar delvis

Flera allsvenska klubbar har permitterat sina ofta välavlönade spelare. Som mest kan staten stå för 26 000 kronor av lönekostnaden.
– Det gör stor skillnad för oss, säger Lennart Ivarsson, vd för Östersunds FK.

ANNONS

Utbrottet av coronaviruset har slagit hårt ekonomiskt mot hela samhället, även mot idrotten och klubbarna som drabbas av ett stort inkomstbortfall på grund av uppskjutna matcher och uteblivna publikintäkter.

Flera klubbar, däribland AIK, IFK Göteborg, Häcken och Östersund, har därför valt att korttidspermittera kanslipersonal, spelare och ledare. Det innebär att staten tar en del av lönekostnaden när klubbarna kommer överens med facken om att de anställda ska gå ner i arbetstid och lön.

Lönen sänks med en del samtidigt som klubbarna inte behöver varsla om uppsägning, skriver Aftonbladet.

"Utmärkt för oss"

Tim Brooks, chef på avdelningen för företag på Tillväxtverket, säger till TT att staten som allra mest kommer att stå för 26 000 kronor av lönekostnaden, drygt hälften av taket på 44 000 kronor. Om klubben och spelaren sedan gör en uppgörelse vid sidan om så kan spelaren naturligtvis få en högre ersättning, men det är inget staten står för.

ANNONS

– Om man maxar alla nivåer går staten aldrig in med mer än 26 000 kronor, säger han.

Vad parterna sen kommer överens om, det är upp till dem, men staten betalar inte mer, klargör Tim Brooks.

Enligt Aftonbladet ligger medellönen för en spelare i fotbollsallsvenskan på runt 100 000 kronor i månaden, och trots att 26 000 kronor täcker en relativt liten del av en lön i den storleken underlättar korttidspermitteringarna arbetet runt ekonomin, enligt ÖFK:s vd Lennart Ivarsson.

– Det är alldeles utmärkt för oss, säger han.

TT: Hur mycket hjälper detta er som fotbollsklubb?

– Det vill jag inte gå in på. Men det är stora pengar naturligtvis.

"Gör stor skillnad"

TT: Hur stor skillnad gör 26 000 kronor på en spelarlön av allsvenska mått?

– 26 000 är 26 000. Det är mycket pengar bara det. Och så tar du det gånger ett antal anställda. Det gör stor skillnad. Det är ingen tvekan om det.

TT: ÖFK hade det tufft ekonomiskt redan före coronakrisen. Hur bedömer du chansen att ni ska klara er när det här är över?

– Det gör vi absolut. Helt klart. Det är som jag sagt tidigare, vi har ett bättre läge nu än vi hade för en månad sedan och för en månad sedan var det ett bättre läge än vad vi hade för tre månader sedan. Det har gått åt rätt håll. Nu har vi dessutom lagt en kostnadsbas, mestadels baserad på personalkostnader, som ser helt annorlunda ut än den vi hade 2019.

ANNONS

Simon Sjöstrand/TT

Olle Lindström/TT

Pelle Strandman/TT

"Korttidspermittering kan användas när företag drabbas av tillfälliga ekonomiska problem till följd av något oväntat. I praktiken innebär det att anställda går ner i arbetstid under en period (permittering) samtidigt som staten går in och ger ekonomiskt stöd. Anställda får behålla en stor del av sin ordinarie lön under permitteringen och företagets personalkostnader minskar. Systemet används för att undvika uppsägningar och underlätta för företag att snabbt komma i gång igen när läget vänder."

Källa. Regeringen.se.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS