Garbiñe Muguruza är vidare till tredje omgången i Australian Open efter segern mot Ajla Tomljanovic med 2–1 i set.
Garbiñe Muguruza är vidare till tredje omgången i Australian Open efter segern mot Ajla Tomljanovic med 2–1 i set. Bild: Dita Alangkara/AP/TT

Stjärnans uppladdning – besteg Kilimanjaro

Tidigare världsettan Garbiñe Muguruza har rasat till 32:a plats på världsrankningen. Inför Australian Open testade spanjorskan en annorlunda uppladdning – och besteg Afrikas högsta berg.
– En väldigt tuff utmaning, säger 26-åringen.

ANNONS

Efter att ha besegrat hemmaspelaren Ajla Tomljanovic (6–3, 3–6, 6–3) är Garbiñe Muguruza vidare till tredje omgången i Australian Open.

Tidigare har spanjorskan, som är född i Venezuela, vunnit både Franska mästerskapen (2016) och Wimbledon (2017) – men efter det har det gått betydligt trögare.

Förutom semifinalplatsen på gruset i Paris 2018 har det blivit tidigt respass i samtliga grand slam-turneringar för Muguruza som inte riktigt stått att känna igen. Förra året var så pass motigt att hon avslutade säsongen i förtid – och ägnade sig åt en helt annan syssla.

– Det var verkligen en tuff utmaning, väldigt annorlunda mot vad jag brukar göra, säger hon inför ett samlat medieuppbåd i Melbourne och syftar på sin resa till Tanzania där hon besteg det 5 895 meter höga berget Kilimanjaro vars topp utgör Afrikas högsta punkt.

ANNONS

– Du klättrar och det är bara du mot berget. Du får ingen belöning, inget pris, inte något foto. Du får ingenting där uppe.

Muguruza fortsätter:

– Jag gillade verkligen den upplevelsen, att se mig själv mitt ute i ingenstans och, ja, bara ha en tanke i huvudet. Att fortsätta klättra.

Återstår att se om den tidigare världsettan även kan klättra på rankningen och ta sig långt i Australian Open. I den tredje omgången ställs Muguruza mot antingen Lauren Davis eller Elina Svitolina.

ANNONS