Den pensionerade kanotisten Juri Tjeban, Ukrainas mest framgångsrika manliga olympier, auktionerar ut två OS-guldmedaljer och ett brons för att stödja sitt land. Arkivbild.
Den pensionerade kanotisten Juri Tjeban, Ukrainas mest framgångsrika manliga olympier, auktionerar ut två OS-guldmedaljer och ett brons för att stödja sitt land. Arkivbild. Bild: Matt York/AP/TT

Stjärna säljer OS-guld till förmån för Ukraina

Den pensionerade kanotisten Juri Tjeban, Ukrainas mest framgångsrika manliga olympier, auktionerar ut tre OS-medaljer, två guld och brons, på grund av Rysslands invasion av Ukraina, enligt Inside the games.

ANNONS
|

"Det är dags att gå vidare, jag skulle vilja att dessa medaljer gynnar ukrainare igen", skriver Tjeban, 36, om sitt andra raka OS-guld, enligt webbplatsen.

Tjeban tog brons på K1 500 meter vid OS i Peking 2008. Han tog två raka OS-guld, på samma distans, i London 2012 och Rio 2016.

"Det var ett av de bästa ögonblicken i mitt liv som bara kan jämföras med mitt barns födelse."

Intäkterna uppges gå till en ukrainska välgörenhetsorganisation, som grundades av idrottare, för att hjälpa Mykolajiv, en stad i södra Ukraina, att bekämpa ryska ockupanter.

Tjeban och boxaren Vasyl Lomatjenko är de enda två män som vunnit två OS-guld för Ukraina, men Tjeban är den enda mannen som har vunnit tre olympiska medaljer totalt.

ANNONS

Simmaren Jana Klotjkova har vunnit flest olympiska medaljer för Ukraina – fem, varav fyra guld.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS