Henrik Stenson hamnade nere i bunkern vid det sjätte hålet under den första rundan av US Open i torsdags.
Henrik Stenson hamnade nere i bunkern vid det sjätte hålet under den första rundan av US Open i torsdags. Bild: Gregory Bull/AP/TT

Stenson missar OS efter flopp i US Open

Henrik Stenson misslyckades med att ta sig vidare i US Open och missar därmed sommarens OS.

ANNONS

Den svenska silvermedaljören från sommarspelen i Rio de Janeiro 2016 gick de två första rundorna på svårspelade Torrey Pines i San Diego på totalt tio slag över par – och hamnar i slutet av startfältet, långt från topp 60 som är det som krävs för att få spela de två avslutande rundorna.

Efter den första rundan låg Stenson fem slag över par, på delad 106-plats. En enorm upphämtning hade krävts för att klara cutten och ha chans på en bra slutplacering. Men stjärnspelet uteblev och i stället blev det ännu en runda på fem över par, med sex bogeys och en birdie på hål 18.

ANNONS

För att knipa OS-platsen hade golfstjärnan varit tvungen att ta en framskjuten placering i US Open, för att på så sätt klättra på rankningslistan.

– Jag skulle i alla fall gissa att han måste komma topp 20, sade Katarina Vangdal, förbundskapten på svenska golfförbundet, till TT inför den andra rundan.

Det betyder att det med största sannolikhet blir Henrik Norlander och Alex Norén som får åka till OS i Tokyo för Sveriges räkning. Stenson är rankad 149 i världen och har jagat landsmannen Henrik Norlander som finns 15 placeringar före. Alex Norén är rankad 94:a och ligger klart bäst till av svenskarna.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS