Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Stenson laddade med bilder från i fjol

Henrik Stenson har lämnat tillbaka The Claret Jug. Den sista kvällen tillsammans med British Open-bucklan valde han att titta på bilder från fjolårets uppvisning.

Henrik Stenson var måndagens huvudrollsinnehavare på soldränkta Royal Birkdale ett par mil norr om Liverpool. På dagen ett år efter den historiska segern i British Open tvingades Stenson släppa greppet om The Claret Jug i en ceremoni på första tee. 41-åringen hyllades med applåder innan han ombads summera året som The Open-mästare.

- Det är en dröm som har gått i uppfyllelse och det har varit ett fantastiskt år. Det har definitivt varit det mest hektiska året i min karriär, men också det stoltaste, sade han.

Åkte jetski

Stenson har haft med sig den kära bucklan i vått och torrt. I sociala medier har han bland annat lagt ut en bild på när han tog med sig The Claret Jug på en numera berömd jetski-tur. Den blågule golfstjärnan säger att bucklan har blivit som en del av familjen och lite skämtsamt låtsades han ha svåra våndor när det var dags att lämna tillbaka bucklan till tävlingsledningen.

- Men det är dags att lämna tillbaka den nu och börja fokusera på framtiden, sade Stenson som kommer till årets British Open som världsåtta.

Trots att formen inte är på topp handlar mycket om den regerande mästaren på Royal Birkdale. Han fick skriva en drös autografer till fansen och på storbildsskärmar pumpas bilder från den klassiska duellen med Phil Mickelson under förra årets slutvarv. Stenson har själv tagit sig tid att titta tillbaka på dramat.

- Jag tittade på det senast i går kväll tillsammans med The Claret Jug. Jag har inte haft mitt bästa år och kände att jag behövde lite inspiration, det kan definitivt hjälpa mig i försvaret av titeln.

Segerlöst år

Faktum är att Stenson har gått segerlös ända sedan han vann British Open. I både US Masters och US Open har han missat kvalgränsen, men insatsen i Scottish Open den gångna veckan gav ändå visst hopp inför årets tredje major. Trots en tung trippelbogey på tävlingens första hål blev Stenson till slut 26:a efter att ha avslutat med 68 slag sista dagen.

Så i allra bästa fall är Henrik Stensons tid utan The Claret Jug kortvarig. Redan på söndag kan den vara hans igen.

Fakta: Stensons år som mästare

17 juli 2016: Vinner British Open på Royal Troon efter en episk duell mot Phil Mickelson under sista rundan. Majorsegern är den första någonsin för en svensk herrgolfare.

Augusti 2016: Går en ny segerduell i OS i Rio, men får nöja sig med silver. Kompisen Justin Rose ser till att guldet går till Storbritannien.

September 2016: Gör ett nästan månadslångt uppehåll för att kurera sin knäskada och gör comeback när Europa förlorar Ryder Cup på Hazeltine.

Oktober 2016: Slutar delad tvåa i världstourtävlingen i Shanghai efter att ha gått sista rundan på 65 slag.

November 2016: Blir nia i Europatouravslutningen i Dubai, men det räcker för att ta hem totalsegern i Race to Dubai.

December 2016: Utses till vinnare av Bragdguldet efter att i första hand ha konkurrerat med Sarah Sjöström om utmärkelsen.

Januari 2017: Är i Stockholm och tar emot Bragdguldet på Idrottsgalan i Globen. Blir "bara" tvåa bakom Peder Fredricson i Jerringprisomröstningen.

Februari 2017: Blir tvåa i Europatourtävlingen i Dubai. Det är fortfarande den bästa placeringen i år.

Mars 2017: I Arnold Palmer Invitational missar Stenson en kvalgräns för första gången på tio månader.

April 2017: Fortsätter att famla efter formen och i årets första major på Augusta missar han "cutten" för tredje tävlingen i rad.

Maj 2017: Slutar delad trea i brittiska PGA-mästerskapet på Wentworth. Alex Norén vinner efter en 62-runda på söndagen.

Juni 2017: Blir 26:a i Nordea Masters hemma på Barsebäck och missar två veckor senare kvalgränsen i US Open.

17 juli 2017: Lämnar tillbaka British Open-bucklan The Claret Jug inför årets mästerskap på Royal Birkdale.

Mest läst