Starkare än någonsin

ANNONS
|

Tillsammans med mamma och pappa står 14-åriga Clara vid sidan av planen. Lite försiktigt hälsar hon på morgontrötta Lyonspelare.

Lotta Schelin parkerar, kliver ur den silverfärgade Mercedesen. I baksätet sitter två lagkompisar som hon hämtat upp på vägen. Clara från Umeå skruvar på sig. Lotta ler, kommer fram och hälsar.

- Vad kul att du kunde komma!

På väg till omklädningsrummet förklarar Claras pappa att hans dotter både skrivit brev och mailat till Lotta.

- Det var väl egentligen ingenting vi väntat oss, men Lotta svarade och nu är vi här.

Senare berättar Lotta att det var självklart att svara.

ANNONS

- Hon verkligen älskar fotboll, så jag erbjöd henne en veckas praktikplats. Vi får se hur vi lägger upp det. Lyon har lovat att hjälpa till. Men du vet, säger hon, höjer på ögonbrynen och slår ut med armarna.

- Fransmän. Allt är inte lika självklart här ...

Två timmar senare lämnar vi området och kört ut på Allée Pierre de Courbertin.

Förväntningar på att lyckas finns ständigt närvarande. Både från henne själv och klubben, som de senaste säsongerna styrt Europas klubbfotboll. En mental påfrestning, där Lotta gång på gång har tvingats att testa sina egna gränser.

Utmaningen har gjort henne starkare. Testresultaten är bättre än någonsin och inför OS-premiären mot Sydafrika rankas hon som en av världens bästa anfallare.

- Kraven från tränaren (Patrice Liar) är enorma, han vill att vi ska vara perfekta, vilket stundtals har varit ganska tufft, säger hon, tittar i backspegeln samtidigt som hon vant byter körfil. Men han har lyckats, det går inte att komma ifrån.

Vi fortsätter in mot gamla stan. Den del av Lyon som Lotta valt att lämna.

- Jag hade en kanonfin lägenhet på sjunde våningen som klubben fixat. Men den saknade balkong och på sommaren blev det hysteriskt varmt.

ANNONS

I stället hittade hon en våning, närmare Lyons anläggning, i ett nyrenoverat område där slitna byggnader konkurrerar med modernare bostadshus.

Tanken var att vi skulle besöka en av Lyons många matmarknader, men eftersom regnet inte vill ge sig så stannar vi till vid Rue Mercel Mérieux Brasseri, en saluhall som fått namnet efter stans största och mest kända krögare.

Lotta väljer färska jordgubbar, ost, sparris, potatis, sallad, tomater och de lux Merguez, korvar gjorda på lamm.

- Det här blir jättebra, men vet ni hur vi ska steka korvarna? Ni får hjälpa till när vi kommer hem, säger Lotta och berättar att hon gärna lagar mat, men att det hittills inte blivit något besök på någon av matmarknaderna.

- Jag är jäkligt morgontrött, har så otroligt svårt att komma upp.

Efter fyra år i Lyon har den 28-åriga landslagspelaren gjort sig ett namn i Europa, blivit nominerad till världens bästa, vunnit Diamantbollen, tagit VM-brons och nyligen försvarade hennes Lyon Champions League-titeln.

- Självklart var det sjukt stort att vinna Champions League en gång till. Jag har haft en fantastisk säsong och jag hoppas formen håller i sig över OS.

Men vägen till framgången har inte varit självklar. Åren efter sitt allsvenska genombrott var hon nära att ge upp på grund av ryggproblem. Hon kom tillbaka, men ungefär samtidigt drabbades hon av svår huvudvärk.

ANNONS

- Jag mådde väldigt dåligt och tvingades ta tabletter varje morgon. Det kändes halvbra eller för djävligt konstant.

EM-slutspelet 2009 blev inte bara sportsligt en besvikelse. Personligen led hon av huvudvärk och tvingades hoppa över landslagsträningar. Väl hemma blev värken en mental påfrestning, med en ständig oro. Till sist hamnade hon i en depression.

- Det var många tankar som snurrade och ett tag var jag rädd att det var en hjärntumör.

Till sist fick hon kontakt med en klinik i Göteborg som efter flera undersökningar fastställde en diagnos. Spänningshuvudvärk och migrän.

Numera har hon kontroll över den molande värken och kör specialanpassad styrketräning. Men det finns saker hon ska undvika.

- Eftersom de små musklerna i nacken påverkas kan jag lätt få tillbaka värken om jag nickar. Under matcher har jag inget val, på träningarna försöker jag att låta bli. Men det är givetvis inte lätt att få en tränare att förstå min något märkliga situation.

I förra veckan, mitt under OS-lägret kom värken tillbaka. Lotta tvingandes stå över ett träningspass och genrepet mot England.

- Det är mycket bättre nu, det gick över ganska snabbt, berättar Schelin i ett mail.

Fjolårets framgångar satte henne i ett lukrativt förhandlingsläge. I december förra året hade hon ett första möte med Jean-Michel Aulas, klubbens president. Något nytt kontrakt skrevs aldrig. Schelin avvaktade, ville inte stressa fram några beslut.

ANNONS

- Det kändes viktigt att tänka över min framtid i lugn och ro. Just då var jag inne i ett skede i mitt liv där jag egentligen inte visste någonting, säger Schelin, som i början av året även bröt upp från ett långt förhållande.

- Klart att det var jobbigt, många tankar och funderingar. Tidigare hade jag varit ganska beslutsam att skriva på för ett år i taget och sedan flytta hem. Jag har blivit kvar och nu finns inte den naturliga kopplingen till Sverige på samma sätt. Vilket är en sorg i sig.

Regnmolnen har gett upp och utanför lägenhetens fönster bryter solen fram. Det nyinköpta bordet på terrassen är täckt av vattenmassor. Lotta berättar att hon hittills inte hunnit med så många grillkvällar, men om vi torkar av bordet så kan vi kanske sitta ute.

Hon skär upp sallad, tomater, bryter sparris, ställer fram örtsalt och skorpor. Är intresserad, frågar vad som händer i Göteborg, ber fotografen Magnus att plocka fram pannan till lammkorvarna.

Lyon får behålla skyttedrottningen i ytterligare två år. Drömmen är att avsluta karriären i Göteborg. Och så blir det nog. Men inte än. Pengarna hon tjänar i den franska ligan är mer än tillräckligt. Hon är inte ekonomiskt oberoende för all framtid, men det räcker.

ANNONS

Att ta diskussionen vidare, att jämföra sin lön med manliga stjärnspelare är hon däremot rejält trött på.

- Jag är inte Zlatan, kommer aldrig att bli. Däremot har jag alltid vetat att jag skulle bli proffs, att jag skulle tjäna pengar på min idrott och det gör jag nu. Det viktiga för mig är att jag kan visa andra tjejer att det går. Att det är möjligt.

...sin roll i det OS-landslag som i kväll spelar premiär mot Sydafrika:

"Numera njuter jag på ett helt annat sätt tillsammans med landslaget, jag är mer avslappnad. Rollen kanske har förändrats. Jag är den jag är och har på ett naturligt sätt klivit in i en ledarroll".

... skadorna som satt stopp för flera nyckelspelare inför OS:

"Jättetråkigt, absolut. Samtidigt var vi tvingade att acceptera och titta framåt och ge de nya en chans att komma in rätt".

... förväntningarna på det svenska OS-laget som tog VM-brons 2011:

"Klart att vi känner av dem, vi har också förväntningar. Vi har stora möjligheter att gå hela vägen fram till en final".

...om sin tatuering L8 på handledens insida:

"Det var kanske kul 2007, nu vet jag inte om den är lika cool längre".

...vad hon ska göra efter sin fotbollskarriär?

"Jag har lite idéer och projekt som jag funderar på. Kanske startar jag något företag med en kompis i Göteborg. Vi får se".

...relationen med svenska medier:

"En del är bara intresserade av att skapa rubriker, men jag har alltid haft en bra relation med media. Däremot läser jag aldrig vad de skriver, det intresserar mig inte."

Ålder: Född 27 februari 1984

Familj: Ja

Bor: I en lägenhet i centrala Lyon

Aktuell: En av Sveriges viktigaste spelare när OS-turneringen i fotboll drar i gång i kväll

Klubb: Olympique Lyonnais

Tidigare klubbar: Kållered SK (1993–1997), Hällesåkers IF (1997–2000), Mölnlycke IF (2000–2001), Kopparbergs/Göteborg FC (2001–2008)

Tidigare sporter: Bordtennis och friidrott

Tidigare OS: Aten 2004 (kvartsfinal) och Peking 2008 (4:a)

Övrigt: Har vunnit Champions League två gånger i rad (2011 och 2012) och VM-brons (2011)

Diamantbollen 2006 och 2011

Årets forward 2006 och 2011

Allsvensk skyttedrottning 2007 (26 mål) och 2006 (21 mål)

Fifas världslag 2007

All-star-laget VM 2011

Nominerad till världens bästa 2011

ANNONS